Daily Current Affairs (20 ~ Nov ~ 2021)

Kindly Share Dear Aspirants :

Welcome to the October 2021 Daily Current Affairs MCQ One Liner Section of PuzzlesHuB. Current Affairs Quiz will Boost Your GA Section. Daily One Liner Current Affairs About national and international news are provided here. Read these one-liners for quick revision for those who are preparing for IBPS/SBI/Po/Clerk and other competitive exams.

Daily CA One Liners, 20 November 2021 :

  1. In which city Rashtra Raksha Samparn Parv is being organized from 17-19 November 2021?
    Ans. Jhansi
  2. Which state has launched “Duare Ration Scheme”?
    Ans. West Bengal
  3. Hindi Salahkar Samiti has been constituted by which ministry?
    Ans. Ministry of Power
  4. Who has been appointed as the chairman of the ICC Men’s Cricket Committee at the International Cricket Council’s board meeting in Dubai?
    Ans. Sourav Ganguly
  5. Which day is celebrated all over the world on 18th November?
    Ans. world adult day
  6. How long has the Security Council extended the UN Interim Security Force mandate for ABEI?
    Ans. December 15, 2021
  7. Which day is celebrated all over India on 17th November?
    Ans. national epilepsy day
  8. Pochampally village of which state has been voted the best tourism village in the world?
    Ans. Telangana
  9. The Institute of Defense Studies and Analysis located in Delhi has been named after whom?
    Ans. Manohar Parrikar
  10. Which ministry has launched “[email protected]”?
    Ans. Ministry of Science and Technology
  1. 17-19 नवंबर 2021 तक किस शहर में राष्ट्र रक्षा सम्पर्ण पर्व का आयोजन किया जा रहा है ?
    Ans. झांसी
  2. किस राज्य ने “दुआरे राशन योजना” लांच की है ?
    Ans. पश्चिम बंगाल
  3. किस मंत्रालय द्वारा हिंदी सलाहकार समिति का गठन किया गया है ?
    Ans. विद्युत मंत्रालय
  4. दुबई में अंतरराष्ट्रीय क्रिकेट परिषद की बोर्ड बैठक में किसे आईसीसी पुरुष क्रिकेट समिति का चेयरमैन नियुक्त किया है ?
    Ans. सौरभ गांगुली
  5. 18 नवम्बर को विश्वभर में कौनसा दिवस मनाया जाता है ?
    Ans. विश्व वयस्क दिवस
  6. सुरक्षा परिषद ने अबेई के लिए संयुक्त राष्ट्र के अंतरिम सुरक्षा बल के अधिदेश को कब तक बढ़ा दिया है ?
    Ans. 15 दिसंबर, 2021
  7. 17 नवम्बर को पूरे भारत में कौनसा दिवस मनाया जाता है ?
    Ans. राष्ट्रीय मिरगी दिवस
  8. किस राज्य के पोचमपल्ली गांव को विश्व का सर्वश्रेष्ठ पर्यटन गांव चुना गया है ?
    Ans. तेलगाना
  9. दिल्ली में स्थित रक्षा अध्ययन और विश्लेषण संस्थान का नाम किसके नाम पर रखने की घोषणा की गयी है ?
    Ans. मनोहर परिकर
  10. किस मंत्रालय ने “टेक नीव@75” का उद्धाटन किया है ?
    Ans. विज्ञान और प्रौद्योगिकी मंत्रालय

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 7965

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?


Related Posts :

Leave a Comment

error: Content is protected !!