Daily Current Affairs (16 ~ Nov ~ 2021)

Kindly Share Dear Aspirants :

Welcome to the October 2021 Daily Current Affairs MCQ One Liner Section of PuzzlesHuB. Current Affairs Quiz will Boost Your GA Section. Daily One Liner Current Affairs About national and international news are provided here. Read these one-liners for quick revision for those who are preparing for IBPS/SBI/Po/Clerk and other competitive exams.

Daily CA One Liners, 16 November 2021 :

  1. Who has become the 31st Grandmaster of India recently?
    Ans. Sankalp Gupta
  2. Prime Minister Narendra Modi has launched two innovative customer centric initiatives of which bank through video conferencing?
    Ans. reserve Bank of India
  3. Which social media platform has launched two cyber security campaigns named “Safe Stree” and “My Law”?
    Ans. Instagram
  4. Which state of India has become the only state in the country to have metro facility in five districts?
    Ans. Uttar Pradesh
  5. Which assembly has passed a resolution against the three agriculture laws of the Center?
    Ans. Punjab Assembly
  6. In which famous river of London, seahorse, seal, eel and shark have been found during health check up?
    Ans. River Thames
  7. Which day is celebrated all over India on 14th November?
    Ans. children’s Day
  8. Which day is celebrated all over the world on 14th November?
    Ans. world diabetes day
  9. Which country has approved a law preventing Chinese technology companies from obtaining network equipment licenses?
    Ans. America
  10. According to the UNICEF report, how many million children are estimated to be suffering from various disabilities globally?
    Ans. 240 M
  1. हाल ही में भारत के 31वे ग्रैंडमास्टर कौन बने है ?
    Ans. संकल्प गुप्ता
  2. प्रधानमंत्री नरेंद्र मोदी ने वीडियो कॉन्फ्रेंसिंग के जरिए किस बैंक की दो अभिनव ग्राहक केंद्रित पहलों का शुभारंभ किया है ?
    Ans. भारतीय रिजर्व बैंक
  3. किस सोशल मीडिया प्लेटफॉर्म ने “सेफ स्त्री” और “माई कानून” नाम से दो साइबर सुरक्षा अभियान शुरू किए हैं ?
    Ans. इंस्टाग्राम
  4. भारत का कौनसा राज्य पांच जिलों में मेट्रो की सुविधा वाला देश के एकमात्र राज्य बन गया है ?
    Ans. उत्तर प्रदेश
  5. किस विधानसभा ने केंद्र के तीन कृषि कानूनों के खिलाफ एक प्रस्ताव पारित किया है ?
    Ans. पंजाब विधानसभा
  6. लंदन की प्रसिद्ध किस नदी में स्वास्थ्य जांच के दौरान सीहॉर्स, सील, ईल और शार्क पाई गयी है ?
    Ans. टेम्स नदी
  7. 14 नवम्बर को पूरे भारत में कौनसा दिवस मनाया जाता है ?
    Ans. बाल दिवस
  8. 14 नवम्बर को पूरे विश्व में कौन सा दिवस मनाया जाता है?
    Ans. विश्व मधुमेह दिवस
  9. किस देश ने चीनी प्रौद्योगिकी कंपनियों को नेटवर्क उपकरण लाइसेंस प्राप्त करने से रोकने वाले कानून को मंजूरी दे दी है ?
    Ans. अमेरिका
  10. UNICEF की रिपोर्ट के अनुसार अनुमानित रूप से विश्व स्तर पर कितने मिलियन बच्चे विभिन्न अक्षमताओं से पीड़ित हैं ?
    Ans. 240 M

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 8911

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?


Related Posts :

Leave a Comment

error: Content is protected !!