Daily Current Affairs (19 ~ Nov ~ 2021)

Kindly Share Dear Aspirants :

Welcome to the October 2021 Daily Current Affairs MCQ One Liner Section of PuzzlesHuB. Current Affairs Quiz will Boost Your GA Section. Daily One Liner Current Affairs About national and international news are provided here. Read these one-liners for quick revision for those who are preparing for IBPS/SBI/Po/Clerk and other competitive exams.

Daily CA One Liners, 19 November 2021 :

  1. Modi government has divided 77 ministers into how many groups to develop technology based resources?
    Ans. 8 groups
  2. How many kilometer long Poorvanchal Expressway has been inaugurated by Prime Minister Narendra Modi?
    Ans. 341 kms
  3. Which cricketer has been appointed as its brand ambassador by the Plato footwear brand?
    Ans. Rahul Dravid
  4. India has successfully launched which of its scientific expeditions to Antarctica?
    Ans. 41st
  5. Which day is celebrated all over the world on 17th November?
    Ans. international students day
  6. Which ministry has announced the launch of “Nutrition Smart Village” initiative?
    Ans. Ministry of Agriculture and Farmers Welfare
  7. The Government of India and which bank have signed a loan of $ 61 million for the development of Agartala?
    Ans. Asian Development Bank
  8. Which state has inaugurated India’s first food safety museum in Thanjavur?
    Ans. tamiltadu
  9. Which country has become the world’s number one country in terms of wealth, leaving America behind?
    Ans. China
  10. Which anniversary of UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) was marked?
    Ans. 75
  1. मोदी सरकार ने 77 मंत्रियों को प्रौद्योगिकी आधारित संसाधनों को विकसित करने के लिए कितने समूहों में विभाजित किया है ?
    Ans. 8 समूहों
  2. प्रधानमंत्री नरेंद्र मोदी ने कितने किलोमीटर लंबे पूर्वाचल एक्सप्रेस-वे का उद्धाटन किया है ?
    Ans. 341 किलोमीटर
  3. किस क्रिकेटर को प्लेटो फुटवियर ब्रांड ने अपना ब्रांड एम्बेस्डर नियुक्त किया है ?
    Ans. राहुल द्रविड़
  4. भारत ने अंटार्कटिका के लिए अपने कौनसे वैज्ञानिक अभियान का सफलतापूर्वक शुरू किया है ?
    Ans. 41वें
  5. 17 नवम्बर को विश्वभर में कौन सा दिवस मनाया जाता है ?
    Ans. अंतर्राष्ट्रीय छात्र दिवस
  6. किस मंत्रालय ने “न्यूट्रीशन स्मार्ट विलेज” पहल शुरू करने की घोषणा की है ?
    Ans. कृषि और किसान कल्याण मंत्रालय
  7. भारत सरकार और किस बैंक ने अगरतला के विकास के लिए 61 मिलियन डॉलर के ऋण पर हस्ताक्षर किए है ?
    Ans. एशियाई विकास बैंक
  8. भारत के पहले खाद्य सुरक्षा संग्रहालय का उद्धाटन किस राज्य के तंजावुर में किया है ?
    Ans. तमिलताडु
  9. अमेरिका को पीछे छोड़कर कौनसा देश संपत्ति के मामले में विश्व का नंबर वन देश बन गया है ?
    Ans. चीन
  10. UNESCO (संयुक्त राष्ट्र शैक्षिक, वैज्ञानिक और सांस्कृतिक संगठन ) की किस वर्षगांठ को चिह्नित किया गया ?
    Ans. 75

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 8900

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?


Related Posts :

Leave a Comment

error: Content is protected !!