Daily Current Affairs (21 ~ Nov ~ 2021)

Kindly Share Dear Aspirants :

Welcome to the October 2021 Daily Current Affairs MCQ One Liner Section of PuzzlesHuB. Current Affairs Quiz will Boost Your GA Section. Daily One Liner Current Affairs About national and international news are provided here. Read these one-liners for quick revision for those who are preparing for IBPS/SBI/Po/Clerk and other competitive exams.

Daily CA One Liners, 21 November 2021 :

  1. Which ministry has organized a national workshop on Digital India Land Records Modernization Programme?
    Ans. Ministry of Rural Development
  2. Which award has been announced to be awarded posthumously to late actor Puneet Rajkumar?
    Ans. Karnataka Ratna
  3. In which city has the first air pollution control tower of Uttar Pradesh been inaugurated?
    Ans. Noida
  4. What is the rank of India in the Global Bribery Risk Index in 2021 with 44 points?
    Ans. 82nd
  5. Indian Railways has started the first pod hotel at which central station?
    Ans. Mumbai Central Station
  6. Which American author has won the £50,000 Bailey Gifford Prize for non-fiction for the book?
    Ans. Patrick Raiden Keefe
  7. Which day is celebrated all over the world on 19th November?
    Ans. world toilet day
  8. Which country has been re-elected for the 2021-25 term of the Executive Board of UNESCO of the United Nations?
    Ans. India
  9. Which country is going to host the first Tribal Nations summit since 2016?
    Ans. America
  10. Which state launched the second phase of Rs 1,010 crore crop diversification project supported by Japan International Cooperation Agency?
    Ans. Himachal Pradesh
  1. किस मंत्रालय ने डिजिटल इंडिया भूमि रिकॉर्ड आधुनिकीकरण कार्यक्रम पर एक राष्ट्रीय कार्यशाला का आयोजन किया है ?
    Ans. ग्रामीण विकास मंत्रालय
  2. दिवंगत एक्टर पुनीत राजकुमार को मरणोपरांत किस पुरस्कार से सम्मानित करने की घोषणा की है ?
    Ans. कर्नाटक रत्न
  3. उत्तर प्रदेश के पहले एयर पॉल्यूशन कंट्रोल टावर का उद्धाटन किस शहर में किया है ?
    Ans. नोएडा
  4. 2021 में वैश्विक रिश्वत जोखिम सूचकांक में भारत 44 अंकों के साथ कौनसे स्थान पर रहा है ?
    Ans. 82वें
  5. भारतीय रेलवे ने किस सेंट्रल स्टेशन पर पहला पॉड होटल शुरू किया ?
    Ans. मुंबई सेंट्रल स्टेशन
  6. किस अमेरिकी लेखक ने पुस्तक के लिए गैर-फिक्शन के लिए 50,000 पाउंड बेली गिफोर्ड पुरस्कार जीता है ?
    Ans. पैट्रिक रैडेन कीफ
  7. 19 नवम्बर को विश्वभर में कौनसा दिवस मनाया जाता है ?
    Ans. विश्व शौचालय दिवस
  8. संयुक्त राष्ट्र के यूनेस्को के कार्यकारी बोर्ड के 2021-25 के कार्यकाल के लिए किस देश को एक बार फिर चुना गया है ?
    Ans. भारत
  9. कौनसा देश वर्ष 2016 के बाद से पहले जनजातीय राष्ट्रों के शिखर सम्मेलन की मेजबानी करने वाला है ?
    Ans. अमेरिका
  10. जापान अंतर्राष्ट्रीय सहयोग एजेंसी द्वारा समर्थित 1,010 करोड़ की फसल विविधीकरण परियोजना के दूसरे चरण का शुभारंभ किस राज्य ने किया?
    Ans. हिमाचल प्रदेश

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 8097

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?


Related Posts :

Leave a Comment

error: Content is protected !!