Daily Current Affairs (22 ~ Nov ~ 2021)

Kindly Share Dear Aspirants :

Welcome to the October 2021 Daily Current Affairs MCQ One Liner Section of PuzzlesHuB. Current Affairs Quiz will Boost Your GA Section. Daily One Liner Current Affairs About national and international news are provided here. Read these one-liners for quick revision for those who are preparing for IBPS/SBI/Po/Clerk and other competitive exams.

Daily CA One Liners, 22 November 2021 :

  1. Which ministry has announced the launch of “Water Heroes – Share Your Stories” competition?
    Ans. Ministry of Jal Shakti
  2. Which ministry has signed an MoU with the Department of Animal Husbandry and Dairying to improve the livestock sector?
    Ans. Ministry of Food Processing Industries
  3. How many unique cinematic masterpieces have been announced in the Panorama section of the 52nd IFFI?
    Ans. 55 masterpieces
  4. Which institute has launched the second window of Swavalamban Challenge Fund (sCF)?
    Ans. SIDBI
  5. When is Africa Industrialization Day celebrated?
    Ans. 20 November
  6. Which global innovation summit in the pharmaceutical sector has been inaugurated by Prime Minister Narendra Modi?
    Ans. Earlier
  7. Which three laws have been announced by Prime Minister Narendra Modi?
    Ans. agricultural law
  8. Which country has successfully test-fired anti-satellite missile “DA-ASAT”?
    Ans. Russia
  9. Who inaugurated the three-day Bengaluru Tech Summit (BTS-2021) in a hybrid format?
    Ans. M. Venkaiah Naidu
  10. Who has been appointed as the chairman of the International Cricket Council (ICC) Cricket Committee?
    Ans. Sourav Ganguly
  1. किस मंत्रालय द्वारा “वाटर हीरोज – शेयर योर स्टोरीज” प्रतियोगिता शुरू करने की घोषणा की है ?
    Ans. जल शक्ति मंत्रालय
  2. किस मंत्रालय ने पशुपालन और डेयरी विभाग के साथ पशुधन क्षेत्र में सुधार के लिए समझौता ज्ञापन पर हस्ताक्षर किए है ?
    Ans. खाद्य प्रसंस्करण उद्योग मंत्रालय
  3. 52वें इफ्फी के पैनोरमा सेक्शन में कितनी अनूठी सिनेमाई कृतियां प्रदर्शित करने की घोषणा की गयी है ?
    Ans. 55 कृतियां
  4. किस संस्थान ने स्वावलंबन चैलेंज फंड (SCF) की दूसरी विंडो लांच की ?
    Ans. सिडबी
  5. अफ्रीका औद्योगीकरण दिवस कब मनाया जाता है ?
    Ans. 20 November
  6. प्रधानमंत्री नरेंद्र मोदी ने फार्मास्युटिकल क्षेत्र के कौन से वैश्विक नवाचार शिखर सम्मेलन का उद्धाटन किया है ?
    Ans. पहले
  7. प्रधानमंत्री नरेंद्र मोदी ने कोनसे तीन कानूनों को वापस लेने की घोषणा की है ?
    Ans. कृषि कानून
  8. किस देश ने एंटी-सैटेलाइट मिसाइल “DA-ASAT” का सफल परीक्षण किया है ?
    Ans. रुस
  9. हाइब्रिड प्रारूप में तीन दिवसीय बेंगलुरु टेक समिट (BTS- 2021) का उद्धाटन किसने किया ?
    Ans. एम. वेकैया नायडू
  10. किसे अंतर्राष्ट्रीय क्रिकेट परिषद ( ICC ) क्रिकेट समिति के अध्यक्ष किसे नियुक्त किया है ?
    Ans. सौरव गांगुली

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 8954

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Leave a Comment

error: Content is protected !!