Daily Current Affairs (27 ~ Nov ~ 2021)

Kindly Share Dear Aspirants :

Welcome to the October 2021 Daily Current Affairs MCQ One Liner Section of PuzzlesHuB. Current Affairs Quiz will Boost Your GA Section. Daily One Liner Current Affairs About national and international news are provided here. Read these one-liners for quick revision for those who are preparing for IBPS/SBI/Po/Clerk and other competitive exams.

Daily CA One Liners, 27 November 2021 :

  1. Whose economic research department has released SBI Ecowrap report?
    Ans. state Bank of India
  2. Union Minister of Science and Technology who
    India’s first virtual science lab for children has been launched?
    Ans. Dr. Jitendra Singh
  3. Which state’s four-day Sagar Shakti exercise was organized in the Creek sector of the Kutch peninsula?
    Ans. Gujarat
  4. Which commission has launched “Sustainable Development Goals SDG Urban Index and Dashboard 2021-22”?
    Ans. policy commission
  5. Which team has won the Syed Mushtaq Ali Trophy title for the third time?
    Ans. Tamil Nadu
  6. According to IQAir data, how many cities in India are in the world’s 100 most polluted cities in the year 2020?
    Ans. 46 cities
  7. When is World Prohibition Day observed?
    Ans. 25 November
  8. Which country has signed a submarine deal with the US and UK with new defense alliances?
    Ans. Australia
  9. Which country’s weather bureau has announced the start of a “La Nina” season?
    Ans. Australia
  10. Who was sworn in as the Acting Chief Justice of Madras High Court?
    Ans. Munishwar Nath Bhandari
  1. किसके आर्थिक अनुसंधान विभाग ने एसबीआई इकोरैप रिपोर्ट जारी की है ?
    Ans. भारतीय स्टेट बैंक
  2. केंद्रीय विज्ञान और प्रौद्योगिकी मंत्री जिन्होंने
    बच्चों के लिए भारत की पहली वर्चुअल साइंस लैब लांच की है ?
    Ans. डॉ. जितेंद्र सिंह
  3. किस राज्य के कच्छ प्रायद्वीप के क्रीक सेक्टर में चार दिवसीय सागर शक्ति अभ्यास का आयोजन किया गया ?
    Ans. गुजरात
  4. किस आयोग ने “सतत विकास लक्ष्य SDG शहरी सूचकांक और डैशबोर्ड 2021-22” लांच किया है ?
    Ans. निति आयोग
  5. किस टीम ने सैयद मुश्ताक अली ट्रॉफी का खिताब तीसरी बार अपने नाम किया है ?
    Ans. तमिलनाडु
  6. IQAir डाटा के मुताबिक, वर्ष 2020 में विश्व के 100 सबसे प्रदूषित शहरों में भारत के कितने शहर है ?
    Ans. 46 शहर
  7. विश्व मांसाहार निषेध दिवस कब मनाया जाता है ?
    Ans. 25 नवम्बर

৪. अमेरिका और ब्रिटेन के साथ किस देश ने नए रक्षा गठबंधनों के साथ एक पनडुब्बी समझौते पर हस्ताक्षर किए है ?
Ans. ऑस्ट्रेलिया

  1. किस देश के मौसम ब्यूरो ने एक “ला नीना” मौसम शुरू होने की घोषणा की है ?
    Ans. ऑस्ट्रेलिया
  2. मद्रास उच्च न्यायालय के कार्यवाहक मुख्य व्यायाधीश के रूप में किसे शपथ दिलाई गई ?
    Ans. मुनीश्वर नाथ भंडारी

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 8089

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?


Related Posts :

Leave a Comment

error: Content is protected !!