Daily Current Affairs (20 ~ October ~ 2021)

Kindly Share Dear Aspirants :

Welcome to the October 2021 Daily Current Affairs MCQ One Liner Section of PuzzlesHuB. Current Affairs Quiz will Boost Your GA Section. Daily One Liner Current Affairs About national and international news are provided here. Read these one-liners for quick revision for those who are preparing for IBPS/SBI/Po/Clerk and other competitive exams.

Daily CA One Liners, 20 October 2021 :

  1. What is the name of the world’s first film to be made in Earth orbit by Russia?
    ️Ans. Challenge
  2. Who will be awarded the 2021 Nobel Prize in Literature?
    ️Ans. to Abdul Razzaq Gurnah
  3. Soukuro Manabe, Giorgio Parisi, and Klaus Hasselmann Which Nobel Prize will be awarded in 2021?
    ️Ans. physics
  4. Which Nobel Prize will be given to Benjamin List and David WC Macmillan in 2021?
    ️Ans. chemistry
  5. Who is the father of Pakistan’s nuclear program?
    ️Ans. abdul qadir
  6. Which state’s Edur Chilli, Kuttiyattoor Mango has got GI tag?
    ️Ans. Kerala
  7. Who unveiled the official mascot of FIFA U-17 Women’s World Cup – 2022?
    ️Ans. “Ibha (Asiatic Lioness)”
  8. Where was the world’s first National Child Mental Health and Wellbeing Strategy launched?
    ️Ans. Australia
  9. Which is the largest producer of sandalwood in the world?
    ️Ans. “India and Australia”
  10. Which will become the first city in India to use ropeway services for public transport?
    ️Ans. Varanasi
  1. रूस द्वारा पृथ्वी की कक्षा में बनने वाली विश्व की पहली फिल्म का नाम क्या है ?
    Ans. चैलेंज
  2. 2021 का साहित्य का नोबेल पुरस्कार किस को दिया जाएगा ?
    Ans. अब्दुलरज्जाक गुरनाह को
  3. स्यूकुरो मानेबे, जियोर्जियो पेरिसी, तथा क्लाउस हैसलमैन कोनसा नोबेल पुरस्कार 2021 में दिया जाएगा ?
    Ans. भौतिकी
  4. बेंजामिन लिस्ट और डेविड डब्ल्यू सी मैकमिलन को कोनसा नोबेल पुरस्कार 2021 में दिया जाएगा ?
    Ans. रसायन विज्ञान
  5. पाकिस्तान के परमाणु कार्यक्रम के जनक का नाम क्या है ?
    Ans. अब्दुल कादिर
  6. किस राज्य के एडयूर मिर्च, कुट्टियाट्टूर मैंगो को जीआई टैग प्राप्त हुआ है ?
    Ans. केरल
  7. फीफा अंडर-17 महिला विश्व कप – 2022 के आधिकारिक शुभंकर का अनावरण किसने किया ?
    Ans. “इभा (एशियाई शेरनी)”
  8. दुनिया की पहली राष्ट्रीय बाल मानसिक स्वास्थ्य और भलाई रणनीति की शुरुआत कहा हुई ?
    Ans. ऑस्ट्रेलिया
  9. विश्व में चंदन के सबसे बड़े उत्पादक देश कोन कौनसे है ?
    Ans. “भारत और ऑस्ट्रेलिया”
  10. सार्वजनिक परिवहन के लिए रोपवे सेवाओं का उपयोग करने वाला भारत का पहला शहर कौनसा बनेगा ?
    Ans. वाराणसी

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 8322

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?


Related Posts :

Leave a Comment

error: Content is protected !!