Daily Current Affairs (18 ~ Nov ~ 2021)

Kindly Share Dear Aspirants :

Welcome to the October 2021 Daily Current Affairs MCQ One Liner Section of PuzzlesHuB. Current Affairs Quiz will Boost Your GA Section. Daily One Liner Current Affairs About national and international news are provided here. Read these one-liners for quick revision for those who are preparing for IBPS/SBI/Po/Clerk and other competitive exams.

Daily CA One Liners, 18 November 2021 :

  1. Union Law and Justice Minister Kiren Rijiju and who has launched “citizens’ Tele Law” app?
    Ans. s. P. Baghel
  2. Bhadla Solar Park located in which state of India is the world’s largest solar power park?
    Ans. Rajasthan
  3. Which state has approved “Kesar-e-Hind” as the state butterfly?
    Ans. Arunachal Pradesh
  4. Which day is celebrated in India on 16th November?
    Ans. national press day
  5. Tribal Pride Day will be celebrated on 15th November on whose birth anniversary?
    Ans. Birsa Munda
  6. In which city has Prime Minister Narendra Modi inaugurated the country’s first tribal museum through video conferencing?
    Ans. Ranchi
  7. Which cricket team has won the title of T20 World Cup 2021?
    Ans. Australia cricket team
  8. Babasaheb Purandare, the famous historian and awardee, has passed away?
    Ans. Padma Vibhushan
  9. Which day is celebrated in the world on 16th November?
    Ans. international tolerance day
  10. According to the report released by whom, there are 240 million children with disabilities globally?
    Ans. United Nations Children’s Fund
  1. केंद्रीय कानून और न्याय मंत्री किरेन रिजिजू और किसने “citizens’ Tele Law” एप्प लांच किया है ?
    Ans. एस. पी. बघेल
  2. भारत के किस राज्य में स्थित भादला सोलर पार्क विश्व का सबसे बड़ा सोलर पावर पार्क है ?
    Ans. राजस्थान
  3. किस राज्य ने “केसर-ए-हिंद” को राज्य तितली के रूप में मंजूरी दी है ?
    Ans. अरुणाचल प्रदेश
  4. 16 नवम्बर को भारत में कौनसा दिवस मनाया जाता है ?
    Ans. राष्ट्रीय प्रेस दिवस
  5. जनजातीय गौरव दिवस 15 नवम्बर को किसकी जयंती पर मनाया जाएगा ?
    Ans. बिरसा मुंडा
  6. प्रधानमंत्री नरेंद्र मोदी किस शहर में स्थित देश के पहले आदिवासी संग्रहालय का वीडियो कॉन्फ्रेंसिंग के जरिए उद्धाटन किया है ?
    Ans. रांची
  7. टी20 विश्वकप 2021 का ख़िताब किस क्रिकेट टीम ने जीता है ?
    Ans. ऑस्ट्रेलिया क्रिकेट टीम
  8. प्रसिद्ध इतिहासकार और किस पुरस्कार से सम्मानित बाबासाहेब पुरंदरे का निधन हो गया है ?
    Ans. पद्म विभूषण
  9. 16 नवम्बर को विश्व में कौनसा दिवस मनाया जाता है ?
    Ans. अंतराष्ट्रीय सहिष्णुता दिवस
  10. किसके द्वारा जारी रिपोर्ट के अनुसार विश्व स्तर पर 240 मिलियन बच्चे दिव्यांग हैं ?
    Ans. संयुक्त राष्ट्र बाल कोष

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 9678

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?


Related Posts :

Leave a Comment

error: Content is protected !!