Daily Current Affairs (30 ~ Nov ~ 2021)

Kindly Share Dear Aspirants :

Welcome to the October 2021 Daily Current Affairs MCQ One Liner Section of PuzzlesHuB. Current Affairs Quiz will Boost Your GA Section. Daily One Liner Current Affairs About national and international news are provided here. Read these one-liners for quick revision for those who are preparing for IBPS/SBI/Po/Clerk and other competitive exams.

Daily CA One Liners, 30 November 2021 :

  1. In which state DBT-National Brain Research Center has developed the world’s first multimodal brain imaging data and analytics?
    Ans. Haryana
  2. Which ministry has organized a three-day International Tourism Mart in Kohima, Nagaland?
    Ans. Ministry of Tourism
  3. The Union Cabinet has extended the National Apprenticeship Training Scheme for how many years?
    Ans. 5 year
  4. Ministry has released a new series of Wage Rate Index with base year 2016?
    Ans. labor Ministry
  5. According to statistics, the total debt and liabilities of Pakistan has exceeded how many trillion Pakistani rupees?
    Ans. 50.5 trillion
  6. For which scheme the Government of India has allocated more than Rs 10000 crore?
    Ans. MGNREGA Scheme
  7. India, Maldives and which country have organized the 15th edition of the trilateral Coast Guard exercise “Dosti”?
    Ans. Sri Lanka
  8. Supporting India against climate change, which country has announced 1.2 billion euros for India’s aid?
    Ans. Germany
  9. Israel has signed a defense agreement with which country for security cooperation and future arms sales?
    Ans. Morocco
  10. Indian Air Force received two Mirage 2000 fighter jets from which country at Gwalior airbase?
    Ans. France
  1. किस राज्य में डीबीटी-राष्ट्रीय मस्तिष्क अनुसंधान केंद्र में विश्व का पहला मल्टीमॉडल ब्रेन इमेजिंग डेटा और एनालिटिक्स विकसित किया है ?
    Ans. हरियाणा
  2. किस मंत्रालय ने नागालैंड के कोहिमा में तीन दिवसीय अंतर्राष्ट्रीय पर्यटन मार्ट का आयोजन किया है ?
    Ans. पर्यटन मंत्रालय
  3. केंद्रीय मंत्रिमंडल ने कितने वर्ष के लिए राष्ट्रीय शिक्षुता प्रशिक्षण योजना को बढ़ा दिया है ?
    Ans. 5 वर्ष
  4. मंत्रालय ने आधार वर्ष 2016 के साथ मजदूरी दर सूचकांक की एक नई श्रृंखला जारी की है ?
    Ans. श्रम मंत्रालय
  5. आंकड़ों के अनुसार, पाकिस्तान का कुल कर्ज और देनदारी कितने ट्रिलियन पाकिस्तानी रुपये से अधिक हो गया है ?
    Ans. 50.5 ट्रिलियन
  6. भारत सरकार ने किस योजना के लिए 10000 करोड़ रुपये से अधिक का आवंटन किया है ?
    Ans. मनरेगा योजना
  7. भारत, मालदीव और किस देश ने त्रिपक्षीय तटरक्षक अभ्यास “दोस्ती” के 15वें संस्करण का आयोजन किया है ?
    Ans. श्रीलंका
  8. जलवायु परिवर्तन के खिलाफ भारत का समर्थन करते हुए किस देश ने भारत की सहायता के लिए 1.2 अरब यूरो की घोषणा की है ?
    Ans. जर्मनी
  9. इज़राइल ने सुरक्षा सहयोग और भविष्य के हथियारों की बिक्री के लिए किस देश के साथ एक रक्षा समझौते पर हस्ताक्षर किए हैं ?
    Ans. मोरक्को
  10. भारतीय वायु सेना को ग्वालियर एयरबेस पर किस देश से दो मिराज 2000 लड़ाकू विमान प्राप्त हुए ?
    Ans. फ्रांस

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 9078

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?


Related Posts :

Leave a Comment

error: Content is protected !!