Daily Current Affairs (28 ~ Nov ~ 2021)

Kindly Share Dear Aspirants :

Welcome to the October 2021 Daily Current Affairs MCQ One Liner Section of PuzzlesHuB. Current Affairs Quiz will Boost Your GA Section. Daily One Liner Current Affairs About national and international news are provided here. Read these one-liners for quick revision for those who are preparing for IBPS/SBI/Po/Clerk and other competitive exams.

Daily CA One Liners, 28 November 2021 :

  1. Which edition of the Maritime SheEO Conference has been announced?
    Ans. Second
  2. The Union Cabinet has approved the continuation of the “National Apprenticeship Training Scheme” for how many years?
    Ans. 5 year
  3. Which day is celebrated all over India on 26th November?
    Ans. national constitution day
  4. Defense Acquisition Council of India has approved the mass production of AK-203 rifles with which country?
    Ans. Russia
  5. Magdalena Anderson, the first female prime minister of which country, had to resign hours after taking office?
    Ans. Sweden
  6. Who has become the richest person in Asia, leaving behind Mukesh Ambani of Reliance Industries Limited?
    Ans. gautam adani
  7. The Government of India and which bank have signed a $300 million loan agreement to improve primary healthcare?
    Ans. Asian Development Bank
  8. Union Minister of Coal, Mines and Parliamentary Affairs who has inaugurated the e-portal of Accreditation Scheme?
    Ans. pralhad joshi
  9. Who has launched a new scheme named “Bharat Gaurav Yojana”?
    Ans. Indian Railways
  10. What is the name of the 37th joint naval exercise between India and Indonesia?
    Ans. carpet
  1. “Maritime SheEO Conference का कौनसा संस्करण आयोजित करने की घोषणा की है ?
    Ans. दूसरा
  2. केंद्रीय मंत्रिमंडल ने जारी “राष्ट्रीय शिक्षुता प्रशिक्षण योजना” को कितने वर्ष के लिए आगे जारी रखने की मंजूरी दी है ?
    Ans. 5 वर्ष
  3. 26 नवम्बर को पूरे भारत में कौनसा दिवस मनाया जाता है ?
    Ans. राष्ट्रीय संविधान दिवस
  4. भारत के रक्षा अधिग्रहण परिषद ने किस देश के साथ AK-203 राइफलों के बड़े पैमाने पर उत्पादन को मंजूरी दी है ?
    Ans. रुस
  5. किस देश की पहली महिला प्रधानमंत्री मेगडालेना एंडरसन को पद संभालने के कुछ ही घंटे बाद इस्तीफा देना पड़ा ?
    Ans. स्वीडन
  6. रिलायंस इंडस्ट्रीज लिमिटेड के मुकेश अंबानी को पीछे छोड़कर कौन एशिया का सबसे अमीर शख्स बन गया है ?
    Ans. गौतम अडाणी
  7. भारत सरकार और किस बैंक ने प्राथमिक स्वास्थ्य सेवा में सुधार के लिए 300 मिलियन डॉलर का ऋण समझोते पर हस्ताक्षर किये है ?
    Ans. एशियाई विकास बैंक

৪. कोयला, खान और संसदीय कार्य केंद्रीय मंत्री जिन्होंने प्रत्यायन योजना के ई-पोर्टल का उद्धघाटन किया है ?
Ans. प्रल्हाद जोशी

  1. किसने “भारत गौरव योजना” नामक एक नई योजना शुरू की है ?
    Ans. भारतीय रेलवे
  2. भारत और इंडोनेशिया के बीच 37वें संयुक्त नौसेना अभ्यास का क्या नाम है ?
    Ans. कॉर्पेट

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 9448

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?


Related Posts :

Leave a Comment

error: Content is protected !!