Daily Current Affairs (29 ~ Nov ~ 2021)

Kindly Share Dear Aspirants :

Welcome to the October 2021 Daily Current Affairs MCQ One Liner Section of PuzzlesHuB. Current Affairs Quiz will Boost Your GA Section. Daily One Liner Current Affairs About national and international news are provided here. Read these one-liners for quick revision for those who are preparing for IBPS/SBI/Po/Clerk and other competitive exams.

Daily CA One Liners, 29 November 2021 :

  1. Which ministry has organized the 24th CISO deep dive training program under the Cyber Surakshit India initiative?
    Ans. Ministry of Electronics and Information Technology
  2. Union Minister of Chemicals and Fertilizers who inaugurated the second Global Chemicals and Petrochemicals Manufacturing Hub?
    Ans. Dr. Mansukh Mandaviya
  3. Shri Nitin Gadkari has inaugurated highway projects of how many km in length in Jammu and Kashmir?
    Ans. 257 KM
  4. Which state assembly has passed a bill for online sale of movie tickets?
    Ans. Andhra Pradesh Legislative Assembly
  5. In which state the Reserve Bank of India has banned the Malkapur Urban Co-operative Bank?
    Ans. Maharashtra
  6. Which physicist’s co-authored relativity theory manuscript sold for $13 million?
    Ans. Albert Einstein
  7. For how many years has the central government extended the “Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana”?
    Ans. 4 month
  8. Which Test cricket team’s captain Tim Paine has announced to take an indefinite break from cricket?
    Ans. Australia cricket team
  9. How many awards did Tata Steel win at the 37th Invest International Conference?
    Ans. Five
  10. The Union Cabinet has approved the extension of Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana (PMGKAY) for how many months?
    Ans. 4 month
  1. किस मंत्रालय ने साइबर सुरक्षित भारत पहल के तहत 24वें CISO डीप डाइव प्रशिक्षण कार्यक्रम का आयोजन किया है ?
    Ans. इलेक्ट्रॉनिकी और सूचना प्रौद्योगिकी मंत्रालय
  2. केंद्रीय रसायन और उर्वरक मंत्री जिन्होंने दूसरे ग्लोबल केमिकल्स एंड पेट्रोकेमिकल्स मैन्युफैक्यरिंग हब का उद्धाटन किया है ?
    Ans. डॉ. मनसुख मंडाविया
  3. श्री नितिन गडकरी ने जम्मू-कश्मीर में कितने किमी की लंबाई की राजमार्ग परियोजनाओं का उद्धाटन किया है ?
    Ans. 257 KM.
  4. किस राज्य की विधानसभा ने मूवी टिकटों की ऑनलाइन बिक्री के लिए विधेयक पारित किया है ?
    Ans. आंध्रप्रदेश विधानसभा
  5. भारतीय रिजर्व बैंक ने किस राज्य में मलकापुर अर्बन को-ऑपरेटिव बैंक पर पाबंदी लगा दी है ?
    Ans. महाराष्ट्र
  6. किस भौतिकविद् द्वारा लिखी गई सह-लिखित सापेक्षता सिद्धांत पांडुलिपि 13 मिलियन डॉलर में बिकी है ?
    Ans. अल्बर्ट आइंस्टीन
  7. केंद्र सरकार ने “प्रधानमंत्री गरीब कल्याण अन्न योजना” को कितने वर्ष के लिए बढ़ा दिया है ?
    Ans. 4 महीने
  8. किस टेस्ट क्रिकेट टीम के कप्तान टिम पेन ने क्रिकेट से अनिश्चितकालीन ब्रेक लेने की घोषणा की है ?
    Ans. ऑस्ट्रेलिया क्रिकेट टीम
  9. 37वें इन्वेस्ट अंतर्राष्ट्रीय सम्मेलन में टाटा स्टील ने कितने पुरस्कार जीते ?
    Ans. पांच
  10. केंद्रीय मंत्रिमंडल ने प्रधानमंत्री गरीब कल्याण अन्न योजना (PMGKAY) के विस्तार की कितने महीनों के लिए मंजूरी दी है ?
    Ans. 4 महीने

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 8089

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Leave a Comment

error: Content is protected !!