Daily Current Affairs (17 ~ Nov ~ 2021)

Kindly Share Dear Aspirants :

Welcome to the October 2021 Daily Current Affairs MCQ One Liner Section of PuzzlesHuB. Current Affairs Quiz will Boost Your GA Section. Daily One Liner Current Affairs About national and international news are provided here. Read these one-liners for quick revision for those who are preparing for IBPS/SBI/Po/Clerk and other competitive exams.

Daily CA One Liners, 17 November 2021 :

  1. Which state will jointly host the pioneering technopreneurship series Start-up Mission and Cisco LloydPad Accelerator Program?
    Ans. Kerala
  2. Which bank has appointed actor Zubin Garg as its new brand ambassador for Assam?
    Ans. Bandhan Bank
  3. Which Union Law and Justice Minister has launched Tele-law mobile app for citizens?
    Ans. Mr. Kiren Rijiju
  4. Which ministry has launched an awareness campaign on the Safai Mitra Safety Challenge?
    Ans. Ministry of Housing and Urban Affairs
  5. Defense Secretary who has released the book titled “Force in Statecraft” at NDC?
    Ans. Dr. Ajay Kumar
  6. Formation Day of which Indian state is celebrated on 15th November?
    Ans. Jharkhand
  7. In which state the pneumococcal conjugate vaccine program was started?
    Ans. Karnataka
  8. Which state Chief Minister Charanjit Singh Channi has made Punjabi language compulsory for all students in schools?
    Ans. Punjab
  9. The Central Government has announced to celebrate the birth anniversary of Birsa Munda on 15th November as which day?
    Ans. Tribal Pride Day
  10. Indian Oil Corporation (IOC) has announced to install how many charging stations for e-vehicles in the next three years?
    Ans. 10 thousand
  1. कौनसा राज्य स्टार्ट-अप मिशन और सिस्को लॉन्यपैड एक्सेलेरेटर प्रोग्राम संयुक्त रूप से अग्रणी टेक्नोप्रेन्योरशिप सीरीज़ की मेजबानी करेगा ?
    Ans. केरल
  2. किस बैंक ने अभिनेता जुबिन गर्ग को असम के लिए अपना नया ब्रांड एंबेसडर नियुक्त किया है ?
    Ans. बंधन बैंक
  3. किस केंद्रीय कानून और न्यायमंत्री द्वारा नागरिकों के लिए टेली-लॉ मोबाइल ऐप लॉन्च किया है ?
    Ans. श्री किरेन रिजिजू
  4. किस मंत्रालय ने सफाई मित्र सुरक्षा चुनौती पर जागरूकता अभियान शुरू किया है ?
    Ans. आवास एवं शहरी कार्य मंत्रालय
  5. रक्षा सचिव जिन्होंने एनडीसी में “फोर्स इन स्टेटक्राफ्ट” नामक पुस्तक का विमोचन किया है ?
    Ans. डॉ. अजय कुमार
  6. 15 नवम्बर को किस भारतीय राज्य का गठन दिवस मनाया जाता है ?
    Ans. झारखण्ड
  7. किस राज्य में न्यूमोकोकल कॉन्जुगेट वैक्सीन कार्यक्रम शुरू किया गया ?
    Ans. कर्नाटक
  8. किस राज्य के मुख्यमंत्री चरणजीत सिंह चन्नी ने स्कूलों में सभी छात्रों के लिए पंजाबी भाषा को अनिवार्य कर दिया है ?
    Ans. पंजाब
  9. केंद्र सरकार ने 15 नवंबर को बिरसा मुंडा की जयंती को किस दिवस के रूप में मनाने की घोषणा की है ?
    Ans. जनजातीय गौरव दिवस
  10. इंडियन ऑयल कॉर्पोरेशन (आईओसी) ने अगले तीन वर्ष में ई-वाहनों के लिए कितने चार्जिंग स्टेशन लगाने की घोषणा की है ?
    Ans. 10 हजार

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 8984

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Leave a Comment

error: Content is protected !!