Daily Current Affairs (21 ~ May ~ 2022)

Kindly Share Dear Aspirants :

Welcome to the May 2022 Daily Current Affairs MCQ One Liner Section of PuzzlesHuB. Current Affairs Quiz will Boost Your GA Section. Daily One Liner Current Affairs About national and international news are provided here. Read these one-liners for quick revision for those who are preparing for IBPS/SBI/Po/Clerk and other competitive exams.

Daily Current Affairs, 21 May 2022 :

1). In which state the talk of setting up the Slender Loris Wildlife Sanctuary is going on?
Answer – Tamil Nadu

2). Which country has hosted 44 countries to promote cryptocurrency recently?
Answer – El Salvador

3). In which country for the first time in the last 30 years, the World Health Organization has announced the outbreak of wild polio virus?
Answer – Mozambique

4). Who has recently launched the “National Data and Analytics Platform”?
Answer – NITI Aayog

5). When has World AIDS Vaccine Day been celebrated recently?
Answer – May 18

6). Who has become the first non-Nepalese citizen to scale Mount Everest for the 16th time?
Answer – Canton Cool

7) Which country has presided over the 15th World Forestry Congress 2022?
North South Korea

8). Recently the Chief Minister of which state has started “Lok Milani” for redressal of public grievances?
Answer – Punjab

्रश्न 1:- किस खाद्य तेल कंपनी ने पतंजलि आयुर्वेद के खाद्य प्रभाग को 690 करोड़ रुपये में खरीदने का घोषणा किया है?
उत्तर :- खाद्य तेल कंपनी रुचि सोया ने।

प्रश्न 2:- हाल ही में कौनसा देश ”XV विश्व वानिकी कांग्रेस” की मेजबानी करेगा?
उत्तर :- दक्षिण कोरिया।

प्रश्न 3:- किसे BSE का नया चेयरमैन नियुक्त करने की घोषणा की गयी है?
उत्तर :- भारतीय रिजर्व बैंक के पूर्व डिप्टी गवर्नर एसएस मुंद्रा जी को।

प्रश्न 4:- किस केंद्रीय मंत्री ने लद्दाख में NIELIT (National Institute of Electronics and Information Technology) केंद्र का उद्घाटन किया है?
उत्तर :- केंद्रीय इलेक्ट्रॉनिक्स और सूचना प्रौद्योगिकी, संचार और रेलवे मंत्री, अश्विनी वैष्णव जी ने।

प्रश्न 5:- 20 मई 2022 को विश्वभर में कौन सा दिवस मनाया जाता है?
उत्तर :- विश्व मधुमक्खी दिवस और विश्व मेट्रोलॉजी दिवस।

प्रश्न 6:- किसे हाल ही में अमेरिका के राष्ट्रीय विज्ञान अकादमी के लिए चुना गया है?
उत्तर :- ATREE के प्रमुख कमल बावा जी को।

प्रश्न 7:- हाल ही में नवीन श्रीवास्तव किस देश में भारत के राजदूत बने हैं?
उत्तर :- नेपाल।

प्रश्न 8:- किसने दिल्ली के उप राज्यपाल पद से इस्तीफा दे दिया है?
उत्तर :- अनिल बैजल जी ने।

प्रश्न 9:- भारती एयरटेल बोर्ड ने किसे 5 वर्षु की अवधि के लिए Managing Director & CEO के रूप में फिर से नियुक्त किया है?
उत्तर :- गोपाल विट्टल को।

प्रश्न 10:- हाल की एक रिपोर्ट के अनुसार, वायु प्रदूषण से संबंधित मौतों की सबसे अधिक संख्या किस देश में दर्ज की गई?
उत्तर :- भारत में।

प्रश्न 11:- राष्ट्रीय स्टार्टअप सलाहकार परिषद की चौथी बैठक की अध्यक्षता किसने की है?
उत्तर :- पीयूष गोयल जी ने।

प्रश्न 12:- किस विश्वविद्यालय के शोधकर्ताओं ने पहली बार चंद्रमा की मिट्टी पर पौधे उगाए हैं?
उत्तर :- फ्लोरिडा विश्वविद्यालय।

प्रश्न 13:- किस केंद्रीय मंत्री ने IAS Officers की ई-बुक सिविल लिस्ट-2022 जारी किया है?
उत्तर :- केंद्रीय मंत्री जितेंद्र सिंह जी ने।

प्रश्न 14:- सेंट्रल कोलफील्ड्स लिमिटेड के नए निदेशक कौन बने हैं?
उत्तर :- रामबाबू प्रसाद।

प्रश्न 15:- किन देशों ने औपचारिक रूप से नाटो गठबंधन में शामिल होने के लिए आवेदन किया है?
उत्तर :- फिनलैंड और स्वीडन।

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 7979

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?


Related Posts :

Leave a Comment

*

code

error: Content is protected !!