Daily Current Affairs (22 ~ May ~ 2022)

Kindly Share Dear Aspirants :

Welcome to the May 2022 Daily Current Affairs MCQ One Liner Section of PuzzlesHuB. Current Affairs Quiz will Boost Your GA Section. Daily One Liner Current Affairs About national and international news are provided here. Read these one-liners for quick revision for those who are preparing for IBPS/SBI/Po/Clerk and other competitive exams.

Daily Current Affairs, 22 May 2022 :

1). On which day World Bee Day is observed every year?
Answer – May 20

2). Which Lieutenant Governor of Delhi has resigned from his post on 18 May 2022?
Answer – Anil Baijal

3). When is National Anti-Terrorism Day observed every year?
Answer – 21st May

4). National Anti-Terrorism Day is observed every year on 21st May, on whose death anniversary?
Answer – Rajiv Gandhi (Former Prime Minister)

5). Who has become the 5th Indian female boxer to win a gold medal at the Women’s World Boxing Championship 2022?
Answer – Nikhat Zareen

6). In which Indian city ‘Madame Tussauds Museum’ will start?
Answer – Noida

7) Which country has hosted the 15th World Forestry Congress in May 2022?
North South Korea

8). What is often discussed ‘Hansa NG’?
Answer – Flight Instructor Aircraft

प्रश्न 1:- भारत और किसने ‘ओल्ड कॉल्डर कम्यूनिटी सेंटर के पुनर्निर्माण परियोजना’ पर एक समझौता ज्ञापन पर हस्ताक्षर किए हैं?
उत्तर :- सेंट विंसेंट व ग्रेनाडीन्स ने।

प्रश्न 2:- हाल ही में किसने भारत टैप परियोजना का अनावरण किया है?
उत्तर :- आवास और शहरी मामलों की मंत्री श्री हरदीप सिंह पुरी जी ने।

प्रश्न 3:- किस राज्य की कैबिनेट ने हाल ही में किसानों के लिए 1500 रुपये प्रति एकड़ प्रोत्साहन राशि को मंजूरी दे दी है?
उत्तर :- पंजाब कैबिनेट ने।

प्रश्न 4:- किसने ”विलियम ई कोल्बी पुरस्कार” जीता है?
उत्तर :- वेल्सी मार्गन।

प्रश्न 5:- किस राज्य सरकार ने भारत का पहला सरकारी ओटीटी मंच शुरू करने की घोषणा की है?
उत्तर :- केरल राज्य सरकार ने।

प्रश्न 6:- हाल ही में किस इंश्योरेंस कंपनी ने भारत का पहला डेंटल हेल्थ इंश्योरेंस प्लान लॉन्च किया है?
उत्तर :- पीएनबी मेटलाइफ इंडिया इंश्योरेंस।

प्रश्न 7:- हाल ही में डेफ़लिम्पिक्स 2022 में भारत ने कुल कितने पदक जीते हैं?
उत्तर :- 16 पदक।

प्रश्न 8:- इंडिगो के नए सीईओ कौन बनेंगे?
उत्तर :- पीटर एल्बर्स (Pieter Elbers)।

प्रश्न 9:- किस राज्य सरकार को विश्व बैंक ने श्रेष्ठ-जी परियोजना के लिए 350 मिलियन अमेरिकी डॉलर की वित्तीय सहायता देने को मंजूरी दे दी है?
उत्तर :- गुजरात राज्य सरकार को।

प्रश्न 10:- किस राज्य सरकार ने “नंजरायण झील” को 17वें पक्षी अभ्यारण्य के रूप में अधिसूचित किया है?
उत्तर :- तमिलनाडु राज्य सरकार ने।

प्रश्न 11:- भारत की निकहत ज़रीन ने महिला विश्व मुक्केबाजी चैंपियनशिप में कौन सा पदक जीता है?
उत्तर :- स्वर्ण पदक।

प्रश्न 12:- किस राज्य सरकार ने राज्य के लोगों के लिए पहला जनसंपर्क कार्यक्रम “लोक मिलनी” योजना की शुरुआत की है?
उत्तर :- पंजाब राज्य सरकार ने।

प्रश्न 13:- किस केंद्रीय मंत्री ने NDB के बोर्ड ऑफ गवर्नर्स की 7वीं वार्षिक बैठक की अध्यक्षता की है?
उत्तर :- केंद्रीय वित्त और कॉर्पोरेट मामलों की मंत्री निर्मला सीतारमण जी ने।

प्रश्न 14:- हाल ही में किसके द्वारा डुअल मोड लोकोमोटिव ‘नवदूत’ विकसित किया गया है?
उत्तर :- पश्चिम मध्य रेलवे।

प्रश्न 15:- किस शहर में मैडम तुसाद संग्रहालय शुरू करने की घोषणा की गई है?
उत्तर :- नोएडा में।

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 9172

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?


Related Posts :

Leave a Comment

*

code

error: Content is protected !!