Daily Current Affairs (19 ~ January ~ 2022)

Kindly Share Dear Aspirants :

Welcome to the January 2022 Daily Current Affairs MCQ One Liner Section of PuzzlesHuB. Current Affairs Quiz will Boost Your GA Section. Daily One Liner Current Affairs About national and international news are provided here. Read these one-liners for quick revision for those who are preparing for IBPS/SBI/Po/Clerk and other competitive exams.

Daily CA One Liners, 19 January 2022 :

Question 1. Where has the Indian Navy and Russian Navy conducted the PASSEX exercise recently?
Answer: Arabian Sea

Question 2. Recently, on which day of January, Prime Minister Narendra Modi has announced to celebrate National Startup Day.
Answer: 16 January

Question 3. Birju Maharaj has passed away recently, he was related to which field.
Answer: Kathak dance

Question 4. Who is the winner of India Badminton Open 2022 recently?
Answer: Lakshya Sen

Question 5. What was the theme of the 16th India Summit 2022 recently.
Answer: Supercharging Startup

Question 6. Archaeologists have recently found the skeleton of a 4600-year-old bioengineered hybrid animal, what is its name?
Answer: Kungas.

Question 7. Which High Court has become the first High Court in the country to set up Justice Clock?
Answer: Gujarat High Court.

Question 8. Which craft organization of Kerala has won the International Craft Award?
Answer: Arts and Crafts Village Organization.

Question 9. What is the name of the famous 17-year-old tigress passed away in the Pench Tiger Reserve of Madhya Pradesh?
Answer: Supermom and Collarwali.

Question 10. Which famous environmentalist has passed away at the age of 89?
Answer: MK Prasad.

प्रश्न 1.हाल ही में भारतीय नौसेना और रूसी नौसेना ने PASSEX सैन्याभ्यास कहां किया है।
उत्तरः अरब सागर में

प्रश्न 2. हाल ही में प्रधानमंत्री नरेंद्र मोदी नें जनवरी माह के किस देिन को राष्ट्रीय स्टार्टअप दिवस मनाने की घोषणा की है।
उत्तरः 16 जनवरी को

प्रश्न 3. हाल ही में बिरजू महाराज का निधन हो गया है, वे किस क्षेत्र से संबंधित थे।
उत्तरः कथक नृत्य से

प्रश्न 4. हाल ही में इंडिया बैडमिंटन ओपन 2022 के विजेता कौन है।
उत्तरः लक्ष्य सेन

प्रश्न 5. हाल ही में 16वें भारत शिखर सम्मेलन 2022 का विषय क्या था।
उत्तरः सुपरचार्जिंग स्टार्टअप

प्रश्न 6. पुरातत्वविदों को हाल ही में 4600 साल पुराना बायोइंजीनियर्ड हाइब्रिड जानवर का कंकाल मिला है उसका नाम क्या है?
उत्तर : कुंगास।

प्रश्न 7. कौन सा हाईकोर्ट न्याय घड़ी स्थापित करने वाला देश का पहला हाईकोर्ट बन गया है?
उत्तर : गुजरात हाईकोर्ट।

प्रश्न 8. केरल के किस क्राफ्ट संगठन ने अंतर्राष्ट्रीय क्राफ्ट अवार्ड अपने नाम कर लिया है?
उत्तर : आर्ट्स एन्ड क्राफ्ट्स विलेज संगठन।

प्रश्न 9. मध्य प्रदेश के पेंच टाइगर रिजर्व में किस नाम से मशहूर 17 साल की बाघिन का निधन हो गया है?
उत्तर : सुपरमॉम एवं कॉलरवाली।

प्रश्न 10. किस प्रसिद्ध पर्यावरणविद का 89 वर्ष की उम्र में निधन हो गया है?
उत्तर : एमके प्रसाद।

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 8655

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?


Related Posts :

Leave a Comment

error: Content is protected !!