Daily Current Affairs (21 ~ August ~ 2021)

Kindly Share Dear Aspirants :

Welcome to the August 2021 Daily Current Affairs MCQ One Liner Section of PuzzlesHuB. Current Affairs Quiz will Boost Your GA Section. Daily One Liner Current Affairs About national and international news are provided here. Read these one-liners for quick revision for those who are preparing for IBPS/SBI/Po/Clerk and other competitive exams.

Daily CA One Liners, 21 August 2021 :

  1. Which scheme has been launched by the state government of Andhra Pradesh?
    Ans. Jaganna Vidya Kanuka Scheme
  2. Where will the Uttar Pradesh government set up a training center for Anti-Terrorist Squad (ATS) commandos?
    Ans. Saharanpur
  3. Who has allowed women to appear in the National Defense Academy “NDA” exam?
    Ans. Supreme court
  4. In which country scientists have found an asteroid to eliminate dinosaurs from the earth?
    Ans. Mexico
  5. At what age has Maki Kaji, the godfather of Sudoku, passed away?
    Ans. 69 years
  6. TCS became which Indian company to cross the market-cap of Rs 13 lakh crore?
    Ans. second
  7. Which state government has launched the “Rajiv Gandhi Grameen Bhumiless Mazdoor Nyay Yojana”?
    Ans. Government of Chhattisgarh
  8. Who has announced the MeitY-NASSCOM Start-up Women Entrepreneur Award 2020-21?
    Ans. Indian government
  9. In Uttar Pradesh, the government has proposed to change the name of which city to Harigarh in the meeting of the Panchayat Board?
    Ans. Aligarh
  10. Which day is celebrated all over the world on 19th August?
    Ans. Potato Day, World Humanitarian Day, World Photography Day
  1. आंध्र प्रदेश राज्य सरकार ने कौनसी योजना शुरू की है?
    Ans. जगन्ना विद्या कनुका योजना
  2. उत्तर प्रदेश सरकार ने कहां पर आतंकवाद विरोधी दस्ते (एटीएस) कमांडो के लिए प्रशिक्षण केंद्र स्थापित करेगी ?
    Ans. सहारनपुर
  3. किसने महिलाओं को राष्ट्रीय रक्षा अकादमी “NDA” की परीक्षा में बैठने की अनुमति दे दी है ?
    Ans. सुप्रीम कोर्ट
  4. वैज्ञानिको को किस देश में पृथ्वी से डायनासोर को खत्म करने वाला एस्टेरोयड मिला है ?
    Ans. मेक्सिको
  5. सुडोकू के गॉडफादर माकी काजी का कितने वर्ष की उम्र में निधन हो गया है ?
    Ans. 69 वर्ष
  6. टीसीएस 13 लाख करोड़ रुपये के मार्केट – कैप को पार करने वाली कौनसी भारतीय कंपनी बनी ?
    Ans. दूसरी
  7. किस राज्य सरकार ने “राजीव गांधी ग्रामीण भूमिहीन मजदूर न्याय योजना शुरू की है ?
    Ans. छत्तीसगढ़ सरकार
  8. किसने MeitY-NASSCOM स्टार्ट- अप महिला उद्यमी पुरस्कार 2020-21 की घोषणा की है ?
    Ans. भारत सरकार
  9. उत्तर प्रदेश में सरकार ने किस शहर का नाम बदलकर हरिगढ़ करने के लिए पंचायत बोर्ड की बैठक में प्रस्ताव रखा है ?
    Ans. अलीगढ़
  10. 19 अगस्त को विश्वभर में कौन सा दिवस मनाया जाता है ?
    Ans. आलू दिवस, विश्व मानवतावादी दिवस, विश्व फोटोग्राफी दिवस

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 9715

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?


Related Posts :

Leave a Comment

error: Content is protected !!