Daily Current Affairs (04 ~ August ~ 2021)

Kindly Share Dear Aspirants :

Welcome to the August 2021 Daily Current Affairs MCQ One Liner Section of PuzzlesHuB. Current Affairs Quiz will Boost Your GA Section. Daily One Liner Current Affairs About national and international news are provided here. Read these one-liners for quick revision for those who are preparing for IBPS/SBI/Po/Clerk and other competitive exams.

Daily CA One Liners, 04 August 2021 :

  1. Vice Admiral S.N. Ghormade has been appointed as the new Vice-Chief of which Indian Army?
    Ans. naval service
  2. Which country has been elected as the President of the United Nations Security Council for August?
    Ans. India
  3. After the passage of the Coconut Development Board (Amendment) Bill 2021 in the Rajya Sabha, the board members have increased from 4 to how many?
    Ans. 6 members
  4. Cyrus Poonawalla, the founder of Serum Institute of India, has been nominated for which award?
    Ans. Lokmanya Tilak Award
  5. Who has taken charge as Controller General of Accounts?
    Ans. Mr. Deepak Das
  6. Under which ministry the “Biotech-PRIDE Guidelines” developed by the Department of Biotechnology has been announced?
    Ans. Ministry of Science and Technology
  7. In which state Shri Nitin Gadkari has directed to open one end of the Kuthiran tunnel?
    Ans. Kerala
  8. In which city has Shri Amit Shah laid the foundation stone of Uttar Pradesh State Institute of Forensic Sciences?
    Ans. Lucknow
  9. Which Indian player has won bronze medal in badminton in Tokyo Olympics?
    Ans. PV Sindhu
  10. According to the Central Government, how many crores has been collected in GST in July?
    Ans. 1.16 lakh crore rupees
  1. वाइस एडमिरल एस.एन. घोरमडे को भारत की किस सेना का नया उप-प्रमुख नियुक्त किया है ?
    Ans. नौसेवा
  2. अगस्त के लिए किस देश को संयुक्त राष्ट्र सुरक्षा परिषद का अध्यक्ष चुना गया है ?
    Ans. भारत
  3. राज्यसभा में नारियल विकास बोर्ड (संशोधन) विधेयक 2021 पारित होने के बाद बोर्ड के सदस्य 4 से बढ़कर कितने हो गए है ?
    Ans. 6 सदस्य
  4. सीरम इंस्टीट्यूट ऑफ इंडिया के संस्थापक साइरस पूनावाला को किस पुरस्कार के लिए नामित किया है ?
    Ans. लोकमान्य तिलक पुरस्कार
  5. किसने लेखा महानियंत्रक के रूप में कार्यभार ग्रहण किया है ?
    Ans. श्री दीपक दास
  6. किस मंत्रालय के अधीन जैव प्रौद्योगिकी विभाग द्वारा विकसित “Biotech-PRIDE Guidelines” की घोषणा की गयी है ?
    Ans. विज्ञान और प्रौद्योगिकी मंत्रालय
  7. श्री नितिन गडकरी ने किस राज्य में कुथिरन सुरंग के एक छोर को खोलने का निर्देश दिया है ?
    Ans. केरल
  8. श्री अमितशाह ने किस शहर में उत्तर प्रदेश स्टेट इंस्टिट्यूट ऑफ फॉरेंसिक साइंसेज का शिलान्यास किया है ?
    Ans. लखनऊ
  9. टोक्यो ओलंपिक में किस भारतीय खिलाड़ी ने बैडमिंटन में कांस्य पदक को अपने नाम किया है ?
    Ans. पी वी सिंधु
  10. केन्द्र सरकार के अनुसार जुलाई में जीएसटी का कलेक्शन कितने करोड़ रहा है ?
    Ans. 1.16 लाख करोड़ रुपए

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 9062

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Leave a Comment

error: Content is protected !!