Daily Current Affairs (24 ~ January ~ 2022)

Kindly Share Dear Aspirants :

Welcome to the January 2022 Daily Current Affairs MCQ One Liner Section of PuzzlesHuB. Current Affairs Quiz will Boost Your GA Section. Daily One Liner Current Affairs About national and international news are provided here. Read these one-liners for quick revision for those who are preparing for IBPS/SBI/Po/Clerk and other competitive exams.

Daily CA One Liners, 24 January 2022 :

?Question 1. When is Parakram Diwas being celebrated recently?
Answer: 23 January 2022

?Question 2. Recently which Indonesia has made its new capital?
Answer: Nusantara

?Question 3. Recently which has been declared as the first milk village of Jammu and Kashmir?
Answer: Jerry Hamlet

?Question 4. Recently who has won the International Association of Working Women Award?
Answer: Sushmita Sen

?Question 5. Who has authored the recently launched book titled The Legend of Birsa Munda?
Answer: Tuhin-e-Sinha and Ankita Verma

?Question 6. According to the recent UNCTAD report, by how much has the FDI inflow into India decreased in 2021?
Answer: 26 per cent

?Question 7. After which environmental activist has been named a new species of rain frog recently discovered in the Panama jungle?
Answer: Greta Thunberg

?Question 8. Recently, the Amar Jawan Jyoti of India Gate has been merged into the flame of the National War Memorial, who has led the ceremony.
Answer: Chief of Defense Staff, Air Marshal Balabhadra Radha Krishna

?Question 9. Recently which state celebrated 44th Kokborok Day on 19 January 2022?
Answer: Tripura

?Question 10. In which city will Prime Minister Modi unveil a 216-feet tall statue of Ramanujacharya on February 5, 2022?
Answer: Hyderabad

?प्रश्न 1. हाल ही में पराक्रम दिवस कब मनाया जा रहा है।
उत्तरः 23 जनवरी 2022

?प्रश्न 2. हाल ही में इंडोनेशिया ने किसे अपनी नई राजधानी बनाया है।
उत्तरः नुसंतारा

?प्रश्न 3. हाल ही में जम्मू कश्मीर का पहला दूध गांव किसे घोषित किया गया है।
उत्तरः जेरी हैमलेट को

?प्रश्न 4. हाल ही में किसने इंटरनेशनल एसोसिएशन ऑफ वर्किंग वुमन अवार्ड जीता है।
उत्तरः सुष्मिता सेन

?प्रश्न 5. हाल ही में लांच पुस्तक द लीजेंड ऑफ बिरसा मुंडा नामक पुस्तक किसने लिखी है।
उत्तरः तुहिन-ए-सिन्हा और अंकिता वर्मा

?प्रश्न 6. हाल ही में अंकटाड की रिपोर्ट के अनुसार भारत में 2021 में एफडीआई प्रवाह कितना घटा है।
उत्तरः 26 प्रतिशत

?परश्न 7. हाल ही में पनामा जंगल में खोजी गई वर्षा मेंढक की नई प्रजाति का नाम किस पर्यावर्ण कार्यकर्ता के नाम पर रखा है।
उत्तरः ग्रेटा थुनबर्ग

?परश्न 8. हाल ही में इंडिया गेट की अमर जवान ज्योति को राष्ट्रीय युद्ध स्मारक की लौ में विलीन किया गया है, इस समारोह का नेतृत्व किसने किया है।
उत्तरः रक्षा स्टाफ प्रमुख, एयर मार्शल बलभद्र राधा कृष्ण

?परश्न 9. हाल ही में 19 जनवरी 2022 को किस राज्य ने 44वां कोकबोरोक दिवस मनाया ?
उत्तरः त्रिपुरा ने

?परश्न 10. 5 फरवरी 2022 को किस शहर में प्रधानमंत्री मोदी रामानुजाचार्य की 216 फुट ऊंची प्रतिमा का अनावरण करेंगें।
उत्तरः हैदराबाद में‌‌

‌‌

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 8097

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Leave a Comment

error: Content is protected !!