Daily Current Affairs (03 ~ January ~ 2022)

Kindly Share Dear Aspirants :

Welcome to the January 2022 Daily Current Affairs MCQ One Liner Section of PuzzlesHuB. Current Affairs Quiz will Boost Your GA Section. Daily One Liner Current Affairs About national and international news are provided here. Read these one-liners for quick revision for those who are preparing for IBPS/SBI/Po/Clerk and other competitive exams.

Daily CA One Liners, 03 January 2022 :

  1. For which language Daya Prakash Sinha has been selected for the Sahitya Akademi Award 2021?
    Ans. Hindi
  2. In how many states, the central government has approved the issuance of the 19th installment of electoral bonds before the assembly elections?
    Ans. 5 states
  3. According to whom, in the year 2021, about 126 tigers have died in India?
    Ans. National Tiger Conservation Authority
  4. In which state has the Prime Minister inaugurated and laid the foundation stone for hydroelectric projects worth Rs 11000 crore?
    Ans. Himachal Pradesh
  5. Which state government has partnered with NPCI and SEBI to implement “E-RUPI”?
    Ans. Government of Karnataka
  6. Who has been appointed as the “Director General of Forests and Special Secretary” for the Ministry of Environment, Forest and Climate Change?
    Ans. Chandra Prakash Goyal
  7. Prime Minister under the National Blockchain Project
    Which lIT institute has launched a blockchain-based digital degree?
    Ans. IIT Kanpur
  8. Which country has introduced the world’s first dual-mode vehicle?
    Ans. Japan
  9. Which neighboring country of India has started the world’s longest metro line recently?
    Ans. China
  10. Which player has won his 3rd Carrom Federation Cup title held in Varanasi Uttar Pradesh?
    Ans. Rashmi Kumari
  1. किस भाषा के लिए दया प्रकाश सिन्हा को साहित्य अकादमी पुरस्कार 2021 के लिए चुना है ?
    Ans. हिंदी
  2. केंद्र सरकार ने कितने राज्यों में विधानसभा चुनाव से पहले चुनावी बांड की 19वीं किश्त जारी करने को मंजूरी दी है ?
    Ans. 5 राज्यों
  3. किसके मुताबिक वर्ष 2021 में भारत में लगभग 126 बाघों की मौत हुई है ?
    Ans. राष्ट्रीय बाघ संरक्षण प्राधिकरण
  4. प्रधानमंत्री ने किस राज्य में 11000 करोड़ रुपये की जलविद्युत परियोजनाओं का उद्धाटन और शिलान्यास किया है ?
    Ans. हिमाचल प्रदेश
  5. किस राज्य सरकार ने “E-RUPI” को लागू करने के लिए NPCI और सेबी के साथ भागीदारी की है ?
    Ans. कर्नाटक सरकार
  6. पर्यावरण, वन और जलवायु परिवर्तन मंत्रालय के लिए रूप में किसे “वन महानिदेशक और विशेष सचिव” नियुक्त किया है ?
    Ans. चंद्र प्रकाश गोयल
  7. प्रधानमंत्री ने राष्ट्रीय ब्लॉकचेन परियोजना के तहत
    किस lIT संस्थान में ब्लॉकचेन-आधारित डिजिटल डिग्री लॉन्च की है ?
    Ans. IIT कानपूर
  8. किस देश ने विश्व का पहला डुअल-मोड वाहन पेश किया है ?
    Ans. जापान
  9. हाल ही में भारत के किस पड़ोसी देश ने विश्व की सबसे लंबी मेट्रो लाइन शुरू की है ?
    Ans. चीन
  10. किस खिलाड़ी ने वाराणसी उत्तर प्रदेश में आयोजित अपना तीसरा कैरम फेडरेशन कप खिताब जीता है ?
    Ans. रश्मि कुमारी

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 9686

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?


Related Posts :

Leave a Comment

error: Content is protected !!