Daily Current Affairs (25 ~ January ~ 2022)

Kindly Share Dear Aspirants :

Welcome to the January 2022 Daily Current Affairs MCQ One Liner Section of PuzzlesHuB. Current Affairs Quiz will Boost Your GA Section. Daily One Liner Current Affairs About national and international news are provided here. Read these one-liners for quick revision for those who are preparing for IBPS/SBI/Po/Clerk and other competitive exams.

Daily CA One Liners, 25 January 2022 :

  1. The Ministry of Home Affairs of UAE has given a ban on whom in view of the terrorist attack?
    Answer: On the flight of private drones and light sport aircraft.
  2. The Election Commission has selected the Principal Director General of Bureau of Outreach and Communication (BOC) for the National Award for his commendable work towards voter awareness and educating voters. What is his name?
    Answer: Satyendra Prakash.
  3. Which famous painter has passed away at the age of 83 due to health reasons?
    Answer: Mohammad Salim.
  4. Who has been appointed as the new Chairman of PMLA Adjudicating Authority?
    Answer: Vinodanand Jha, a retired IRS officer of 1983 batch.
  5. Which male and female player has been chosen as the best T20 player of the year by the ICC?
    Answer: Mohammad Rizwan (Pakistan), Tammy Beaumont (England).
  6. Who has been conferred the Subhas Chandra Bose Aapda Prabandhan Puraskar 2022?
    Answer: Vinod Sharma, vice-chairman of Gujarat and Sikkim State Disaster Management Authority.
  7. Which former India footballer and coach has passed away at the age of 72?
    Answer: Subhash Bhowmik.
  8. Which state government has launched one-stop website ev.delhi.gov.in to promote electric vehicles?
    Answer: Delhi Govt.
  9. Who has become the Prime Minister of Barbados for the second time?
    Answer: Mia Motley.
  10. Today (January 24) is being celebrated as which day?
    Answer: International Education Day and National Girl Child Day.
  1. यूएई के गृह मंत्रालय ने आतंकी हमले को देखते हुए किस पर रोक लगाने का दिया है?
    उत्तर : निजी ड्रोन एवं हल्के खेल विमानों की उड़ान पर।
  2. चुनाव आयोग ने मतदाता जागरूकता और वोटरों को शिक्षित करने की दिशा में सराहनीय काम करने के लिए ब्यूरो ऑफ आउटरीच एन्ड कम्युनिकेशन (BOC) के प्रधान महानिदेशक को राष्ट्रीय पुरस्कार के लिए चुना है उनका नाम क्या है?
    उत्तर : सत्येंद्र प्रकाश।
  3. किस मशहूर चित्रकार का स्वास्थ्य कारणों के चलते 83 वर्ष की उम्र में निधन हो गया है?
    उत्तर : मोहम्मद सलीम।
  4. पीएमएलए निर्णयन प्राधिकरण के नए अध्यक्ष के रूप में किसे नियुक्त किया गया है?
    उत्तर : 1983 बैच के सेवानिवृत आईआरएस अधिकारी विनोदानंद झा।
  5. आईसीसी की ओर से किस पुरुष एवं महिला खिलाड़ी को साल का सर्वश्रेष्ठ टी-20 प्लेयर चुना गया है?
    उत्तर : मोहम्मद रिजवान (पाकिस्तान), टैमी ब्यूमोंट (इंग्लैंड)।
  6. सुभाष चंद्र बोस आपदा प्रबंधन पुरस्कार 2022 किसे प्रदान किया गया है?
    उत्तर : गुजरात एवं सिक्किम राज्य आपदा प्रबंधन प्राधिकरण के उपाध्यक्ष विनोद शर्मा।
  7. भारत के किस पूर्व फुटबॉलर एवं कोच का 72 वर्ष की उम्र में निधन हो गया है?
    उत्तर : सुभाष भौमिक।
  8. किस राज्य सरकार ने इलेक्ट्रिक वाहनों को बढ़ावा देने के लिए वन-स्टॉप वेबसाइट ev.delhi.gov.in लॉन्च की है?
    उत्तर : दिल्ली सरकार।
  9. कौन दूसरी बार बारबाडोस के प्रधानमंत्री बन गए हैं?
    उत्तर : मिया मॉटली।
  10. आज के दिन (24 जनवरी) को किस दिवस के रूप में मनाया जा रहा है?
    उत्तर : अंतर्राष्ट्रीय शिक्षा दिवस एवं राष्टीय बालिका दिवस।

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 9755

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Leave a Comment

error: Content is protected !!