Daily Current Affairs (20 ~ 09 ~ 2022)

Kindly Share Dear Aspirants :

Welcome to the September 2022 Daily Current Affairs MCQ One Liner Section of PuzzlesHuB. Current Affairs Quiz will Boost Your GA Section. Daily One Liner Current Affairs About national and international news are provided here. Read these one-liners for quick revision for those who are preparing for IBPS/SBI/Po/Clerk and other competitive exams.

Daily Current Affairs, 20 September 2022 :

Question 1: Which country has recently announced a $ 600 million arms package to Ukraine?
North America.

Question 2: Who has recently authored the book ‘Ambedkar and Modi: Reformers Ideas Performers Implementation’?
Answer: Ilaiyaraja.

Question 3: Where was the conference on ‘Emerging Law Issues’ inaugurated recently?
Answer – Rajasthan

Question 4: Where scientists have prepared a new method to give TB vaccine?
Answer – IISc Bangalore.

Question 5: Who has become the ’76th Chess Grandmaster’ of India recently?
Answer: Pranav Anand.

Question 6: Which state government has decided to implement the remaining allowances of the 7th Pay Commission?
Answer – Gujarat.

Question 7: Which country’s Navy has recently conducted the Kakadu 2022 military exercise?
Answer – Australia.

Question 8: Which state government has announced to name its secretariat after ‘Dr B R Ambedkar’?
Answer – Telangana.

प्रश्न 1: हाल ही में किस देश ने यूक्रेन को 60 करोड़ डॉलर के हथियार पैकेज देने की घोषणा की है ?
उत्तर- अमेरिका।

प्रश्न 2: किसने हाल ही में ‘अम्बेडकर एंड मोदी: रिफॉर्मर्स आइडियाज परफॉर्मर्स इम्प्लीमेंटेशन’ नामक पुस्तक लिखी है ?
उत्तर- इलैयाराजा।

प्रश्न 3: हाल ही में कहाँ ‘उभरते कानून मुद्दों’ पर सम्मलेन का उद्धघाटन हुआ है ?
उत्तर- राजस्थान

प्रश्न 4: कहाँ के वैज्ञानिकों ने टीबी का वैक्सीन देने के लिए नई विधि को तैयार किया है ?
उत्तर- IISc बंगलुरु।

प्रश्न 5: हाल ही में कौन भारत के ’76वें शतरंज ग्रैंडमास्टर’ कौन बने हैं ?
उत्तर- प्रणव आनंद।

प्रश्न 6: किस राज्य सरकार ने सातवें वेतन आयोग के शेष भत्तों को लागू करने निर्णय लिया है ?
उत्तर- गुजरात।

प्रश्न 7: हाल ही में काकडू 2022 सैन्य अभ्यास किस देश की नौसेना द्वारा आयोजित किया गया है ?
उत्तर- ऑस्ट्रेलिया।

प्रश्न 8: किस राज्य सरकार ने अपने सचिवालय का नाम ‘डॉ बी आर अम्बेडकर’ के नाम पर रखने की घोषणा की है ?
उत्तर- तेलंगाना।

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 7982

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?


Related Posts :

Leave a Comment

*

code

error: Content is protected !!