Daily Current Affairs (08 ~ Sep ~ 2021)

Kindly Share Dear Aspirants :

Welcome to the September 2021 Daily Current Affairs MCQ One Liner Section of PuzzlesHuB. Current Affairs Quiz will Boost Your GA Section. Daily One Liner Current Affairs About national and international news are provided here. Read these one-liners for quick revision for those who are preparing for IBPS/SBI/Po/Clerk and other competitive exams.

Daily CA One Liners, 08 September 2021 :

  1. Which award has been conferred by President Ram Nath Kovind to the Air Wing of the Navy onboard INS Hans?
    Ans : President’s Color Award
  2. ITBP jawans have hoisted the tricolor for the first time by conquering which peak of the Himalayas, the height of this peak is 21,050 feet above sea level?
    Ans : Mount Balbala Peak
  3. According to ISRO, India’s Chandrayaan-2 has completed how many orbits of the moon so far in 2 years?
    Ans : 9 Thousand
  4. The world’s oldest cricketer has passed away at the age of 98. What was his name?
    Ans : John Watkins
  5. Which actress has been roped in by health products company Zydus Wellness as the new brand ambassador of sweetener brand “Sugar Free”?
    Ans : Katrina Kaif
  6. Which award has been presented by the National Council of Teacher Scientific to Anand Kumar, the founder of Super-30?
    Ans : Sarabhai Teacher Scientist National Honorary Award 2021
  7. In which state India’s first Dugong Conservation Reserve has been established?
    Ans : Tamil Nadu
  8. How many new cases of corona have been reported in the country in the last 24 hours?
    Ans : 31,222 (290 Deaths)
  9. Which bowler has broken Kapil Dev (25 matches) to create a new record of taking 100 wickets in 24 Test matches, becoming the first Indian bowler to do so?
    Ans : Jasprit Bumrah
  10. In which 4th exercise are the navies of India and Australia participating which will last till 10th September?
    Ans : Osindex Maneuver
  1. राष्ट्रपति रामनाथ कोविंद ने आईएनएस हंस पर नौसेना की एयर विंग को किस अवार्ड से सम्मानित किया है?
    उत्तर : प्रेसिडेंट कलर अवार्ड
  2. आईटीबीपी के जवानों ने हिमालय की किस चोटी को फतह कर पहली बार तिरंगा लहराया है, इस चोटी की ऊँचाई समुद्रतल से 21,050 फुट है?
    उत्तर : माउंट बलबला पीक
  3. इसरो के अनुसार भारत के चंद्रयान-2 ने 2 वर्षं में अब तक चन्द्रमा की कितनी परिक्रमाएं पूरी कर ली है?
    उत्तर : 9 हजार
  4. दुनिया के सबसे उम्रदराज क्रिकेटर का 98 वर्ष की उम्र में निधन हो गया है उनका नाम क्या था?
    उत्तर : जॉन वाटकिंस
  5. स्वास्थ्य उत्पाद कंपनी Zydus wellness ने स्वीटनर ब्रांड “शुगर फ्री” का नया ब्रांड अम्बेस्डर किस अभिनेत्री को बनाया है?
    उत्तर : कैटरीना कैफ
  6. सुपर-30 के संस्थापक आनंद कुमार को राष्ट्रीय अध्यापक वैज्ञानिक परिषद् ने कौन-सा अवार्ड प्रदान किया है?
    उत्तर : साराभाई अध्यापक वैज्ञानिक राष्ट्रीय मानद पुरस्कार 2021
  7. भारत का पहला डुगोंग संरक्षण रिजर्व किस राज्य में स्थापित किया है?
    उत्तर : तमिलनाडु
  8. देश में पिछले 24 घंटे में कोरोना के कितने नए मामले सामने आये है?
    उत्तर : 31,222 (290 मौतें)
  9. कौन से बॉलर ने कपिल देव (25 मैच) को रिकॉर्ड तोड़कर 24 टेस्ट मैचों में 100 विकेट लेने का नया रिकॉर्ड बनाया है, ऐसा करने वाले वे अब पहले भारतीय बॉलर बन गए है?
    उत्तर : जसप्रीत बुमराह
  10. भारत और ऑस्ट्रेलिया की नौसेना किस चौथे युद्धाभ्यास में भाग ले रहे हैं जो 10 सितम्बर तक चलेगा?
    उत्तर : ऑसिन्डेक्स युद्धाभ्यास

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 9965

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Leave a Comment

error: Content is protected !!