Daily Current Affairs (03 ~ Sep ~ 2021)

Kindly Share Dear Aspirants :

Welcome to the September 2021 Daily Current Affairs MCQ One Liner Section of PuzzlesHuB. Current Affairs Quiz will Boost Your GA Section. Daily One Liner Current Affairs About national and international news are provided here. Read these one-liners for quick revision for those who are preparing for IBPS/SBI/Po/Clerk and other competitive exams.

Daily CA One Liners, 03 September 2021 :

  1. Union Sports Minister Anurag Thakur and Education Minister Dharmendra Pradhan have started a national level quiz on fitness and sports, what is the name of that quiz?
    Ans : The Fit India Quiz
  2. After the reorganization of Jammu and Kashmir, Ladakh has declared which state bird and state animal?
    Ans : Black-Necked Stork (State Bird), Snow Leopard (State Animal).
  3. Who has been appointed as the new chairman of the Central Board of Direct Taxes (CBDT)?
    Ans : Jagannath Bidyadhar Mohapatra
  4. Who has been awarded this year’s Ramon Magsaysay Award?
    Ans : Dr. Firdausi Qadri (Bangladesh), Mohammad Amjad Saqib (Pakistan), Roberto Ballon (Philippines), Steven Manshi (American), Watchdoc (Indonesia).
  5. Which country’s President has declared a food emergency due to the foreign exchange crisis?
    Ans : Sri Lanka
  6. Today (September 02) is being celebrated as which day all over the world?
    Ans : World Coconut Day
  7. Which separatist Hurriyat leader has passed away at the age of 92?
    Ans : Syed Ali Shah Geelani
  8. How many new cases of corona have been reported in the country in the last 24 hours?
    Ans : 47,092 (509 Deaths)
  9. Which bank has been fined 25 lakhs by the Reserve Bank of India for laxity in complying with KYC rules?
    Ans : Axis Bank
  10. Which eminent journalist, editor-in-chief and managing director of Pioneer and former Rajya Sabha MP has passed away?
    Ans : Chandan Mitra
  1. केंद्रीय खेल मंत्री अनुराग ठाकुर एवं शिक्षा मंत्री धर्मेंद्र प्रधान ने फिटनेस एवं खेलों पर राष्ट्रीय स्तर के क्विज की शुरुआत की है उस क्विज का नाम क्या है?
    उत्तर : द फिट इंडिया क्विज
  2. जम्मू कश्मीर के पुनर्गठन के बाद लद्दाख ने किसे राज्य पक्षी एवं राज्य पशु घोषित किया है?
    उत्तर : काली गर्दन वाला सारस (राज्य पक्षी), हिम तेंदुआ (राज्य पशु)।
  3. केंद्रीय प्रत्यक्ष कर बोर्ड (सीबीडीटी) का नया चेयरमैन किसे नियुक्त किया गया है?
    उत्तर : जगन्नाथ विद्याधर महापात्र
  4. इस साल के रैमन मैग्सेसे पुरस्कार किन लोगों को प्रदान किया गया है?
    उत्तर : डॉ. फिरदौसी कादरी (बांग्लादेश), मोहम्मद अमजद साकिब (पाकिस्तान), रॉबर्टो बैलोन (फिलीपींस), स्टीवन मंशी (अमेरिकी), वॉचडॉक (इंडोनेशिया)।
  5. किस देश के राष्ट्रपति ने विदेशी मुद्रा संकट के चलते खाद्य आपातकाल की घोषणा की है?
    उत्तर : श्रीलंका
  6. आज के दिन (02 सितम्बर) को विश्व भर में किस दिवस के रूप में मनाया जा रहा है?
    उत्तर : विश्व नारियल दिवस
  7. किस अलगाववादी हुर्रियत नेता का 92 वर्ष की उम्र में निधन हो गया है?
    उत्तर : सैयद अली शाह गिलानी
  8. देश में पिछले 24 घंटे में कोरोना के कितने नए मामले सामने आये है?
    उत्तर : 47,092 (509 मौतें)
  9. भारतीय रिजर्व बैंक ने केवाईसी (KYC) नियमों के पालन में ढिलाई को लेकर किस बैंक पर 25 लाख का जुर्माना लगा दिया है?
    उत्तर : एक्सिस बैंक
  10. किस जाने-माने पत्रकार, पायोनीर के एडिटर इन चीफ और मैनेजिंग डॉयरेक्टर एवं पूर्व राज्यसभा सांसद का निधन हो गया है?
    उत्तर : चन्दन मित्रा

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 8437

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Leave a Comment

error: Content is protected !!