Daily Current Affairs (04 ~ Sep ~ 2021)

Kindly Share Dear Aspirants :

Welcome to the September 2021 Daily Current Affairs MCQ One Liner Section of PuzzlesHuB. Current Affairs Quiz will Boost Your GA Section. Daily One Liner Current Affairs About national and international news are provided here. Read these one-liners for quick revision for those who are preparing for IBPS/SBI/Po/Clerk and other competitive exams.

Daily CA One Liners, 04 September 2021 :

  1. Which Indian has won the silver medal in the high jump event of Tokyo Paralympics?
    Ans : Praveen Kumar
  2. Which actor, who has worked in the famous TV world and films, has died at the age of 40 due to cardiac arrest?
    Ans : Siddharth Shukla
  3. Who has become the second batsman after Kapil Dev (30 balls) to score a 31-ball fifty in a Test match for India?
    Ans : Shardul Thakur
  4. Which famous footballer has become the first player in the world to score the most international goals with 111 goals?
    Ans : Cristiano Ronaldo
  5. Which country has imposed a fine of Rs 1942 crore on the WhatsApp messaging app for sharing user data with other Facebook-owned companies and for lack of transparency?
    Ans : Ireland
  6. The name of Rajiv Gandhi National Park has been changed to what by the Assam State Government?
    Ans : Orang National Park
  7. Which three new countries have been recognized as members by the New Development Bank of the Group of BRICS countries?
    Ans : Bangladesh, Uruguay and United Arab Emirates (UAE).
  8. How many new cases of corona have been reported in the country in the last 24 hours?
    Ans : 45,352 (366 Deaths)
  9. Which new campaign has been launched by Punjab CM Captain Amarinder Singh to promote the startup sector?
    Ans : Innovation Punjab Mission
  10. In which ranking Oxford University has been ranked first in the world?
    Ans : The World University Ranking
  1. टोक्यो पैरालम्पिक की हाई जम्प स्पर्धा में किस भारतीय ने सिल्वर मेडल जीत लिया है?
    उत्तर : प्रवीण कुमार
  2. टीवी जगत के प्रसिद्ध अभिनेता एवं फिल्मों में काम कर चुके किस एक्टर का 40 वर्ष की उम्र में कार्डियक अरेस्ट की चपेट में आने से निधन हो गया है?
    उत्तर : सिद्धार्थ शुक्ला
  3. भारत के लिए टेस्ट मैच में 31 गेंद पर अर्धशतक लगाने वाले कपिल देव (30 गेंद) के बाद दूसरे बल्लेबाज बन गए हैं?
    उत्तर : शार्दुल ठाकुर
  4. कौन-सा प्रसिद्ध फुटबॉलर 111 गोल के साथ सर्वाधिक अंतर्राष्ट्रीय गोल दागने वाले विश्व के पहले खिलाड़ी बन गए हैं?
    उत्तर : क्रिस्टियानो रोनाल्डो
  5. व्हाट्सएप मैसेजिंग एप पर अपनी मालिकाना हक वाली फेसबुक की अन्य कंपनियों के साथ यूजर्स के डाटा शेयर करने और पारदर्शिता न बरतने के कारण किस देश ने इस एप पर 1942 करोड़ रूपए का जुर्माना लगा दिया है?
    उत्तर : आयरलैंड
  6. असम राज्य सरकार ने राजीव गाँधी राष्ट्रीय उद्यान का नाम बदलकर क्या कर दिया गया है?
    उत्तर : ओरंग राष्ट्रीय उद्यान
  7. ब्रिक्स देशों के समूह के नव विकास बैंक ने किन तीन नए देशों को सदस्य के रूप में मान्यता दे दी है?
    उत्तर : बांग्लादेश, उरुग्वे एवं संयुक्त अरब अमीरात।
  8. देश में पिछले 24 घंटे में कोरोना के कितने नए मामले सामने आये है?
    उत्तर : 45,352 (366 मौतें)
  9. पंजाब के सीएम कैप्टन अमरिंदर सिंह ने स्टार्टअप सेक्टर को बढ़ावा देने को लेकर किस नए अभियान को लॉन्च किया है?
    उत्तर : इनोवेशन पंजाब मिशन
  10. ऑक्सफ़ोर्ड यूनिवर्सिटी को किस रैंकिंग में विश्व में प्रथम स्थान दिया गया है?
    उत्तर : द वर्ल्ड यूनिवर्सिटी रैंकिंग

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 8922

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?


Related Posts :

Leave a Comment

error: Content is protected !!