Daily Current Affairs (05 ~ Feb ~ 2021)

Kindly Share Dear Aspirants :


Welcome to the January 2021 Daily Current Affairs MCQ One Liner Section of PuzzlesHuB. Current Affairs Quiz will Boost Your GA Section. Daily One Liner Current Affairs About national and international news are provided here. Read these one-liners for quick revision for those who are preparing for IBPS/SBI/Po/Clerk and other competitive exams.

Daily CA One Liners, 05 February 2021 :

?‍? Sangeeta Bahadur Appointed As High Commissioner Of India To Malta

? R N Swamy Appointed As Principal Secretary For Parliamentary Affairs

? Air Marshal Manavendra Singh Appointed Chief Of Southern Air Command

? Redmi India Ropes In Sonu Sood As Brand Ambassador

?‍✈️ Ayesha Aziz (25) From Kashmir Becomes India’s Youngest Female Pilot

✅ In The Year 2011 , Aziz Became The Youngest Student Pilot To Get A License At The Age Of 15

?‍? Erin Liz John Won The Miss Kerala Title Which Was Conducted Virtually

? India Becomes Fastest Country To Reach 4M COVID-19 Vaccination Mark

✅ The Country Has Achieved This Feat In 18 Days

? Amazon Founder & CEO Jeff Bezos Will Step Down From The Company

? Andy Jassy Will Take Over As The New CEO Of Amazon

? Praveen Sinha Has Been Appointed As Acting Chief Of CBI

? Anurag Mehrotra Appointed President & MD Of Ford India

? Singapore Becomes 1st Asian Nation To Approve Moderna’s Covid-19 Vaccine

? Kiran Mazumdar-Shaw Awarded With The Bharat Asmita National Award 2021

? India Got Its 1st Specialised Institution – CWCM In Chennai , Tamil Nadu

✅ CWCM : Centre For Wetland Conservation And Management

? India To Host Indian Ocean Region Defence Ministers’ Conclave

✅ Theme : ” Enhanced Peace, Security & Cooperation In The Indian Ocean “

✈️ 13th Edition Of Aero India International Air Show Begin In Bengaluru

✅ Organised By The Defence Research & Development Organisation (DRDO)

✅ The 1st Edition Of The ” Aero India ” Air Show Was Held In 1996

? 1st Phase Of Census And Updation Of NPR Has Been Postponed

✅ Govt Decided To Conduct Census 2021 Under The Census Act , 1948 In 2 Phases

1⃣ House Listing And Housing Census During April-September , 2020

2⃣ Population Enumeration During February 9-28 , 2021

? Forest Department Of West Bengal Conducted Its 1st water Birds Census

✅ The Study Was Conducted Between Jan 12- Feb 2 , 2021 In 54 Different Locations

? IIT Kanpur Members Have Developed A Light Weight Helicopter (4KG)

✅ Helicopter Developed By IIT-Kanpur’s Incubated Start-Up Company EndureAir Pvt Ltd

? Andaman & Nicobar Islands Is The 1st UT Un India Become Covid-19 Free

? Ford Joins Hand With Google To Offer Cloud-Based Data Services

? Merv Hughes Inducted Into Australian Cricket Hall Of Fame

? Dalai Lama Pens New Book ” The Little Book Of Encouragement “

✅ Edited By Renuka Singh & Published By Penguin Random House

? Denmark Won The Title Of ” Handball World C’Ship ” Held In Egypt

? India’s 1st Gender Park Will Be Established In Kozhikode , Kerala

प्रश्न 1. विश्व वेटलैंड्स दिवस कब मनाया गया है ?
उत्तर – 02 फरवरी

प्रश्न 2. किस राज्य सरकार ने ‘हर घर पानी हर घर सफाई’ मिशन की शुरुआत की है ?
उत्तर – पंजाब

प्रश्न 3. ऑक्सफ़ोर्ड ने किस शब्द को वर्ष 2020 का हिंदी शब्द घोषित किया है ?
उत्तर – आत्मनिर्भरता

प्रश्न 4. किस देश ने मिश्र में आयोजित हैंडबॉल विश्व चैम्पियनशिप’ का खिताब जीता है ?
उत्तर – डेनमार्क

प्रश्न 5. किसकी आत्मकथा बाय मेनी ए हैप्पी एक्सीडेंट लांच की गयी है ?
उत्तर – हामिद अंसारी

प्रश्न 6. पहली एशियाई शूटिंग चैम्पियनशिप में सबसे ज्यादा पदक किसने जीते हैं ?
उत्तर – भारत

प्रश्न 7. फेसबुक ने अपना मुख्य अनुपालन अधिकारी किसे नियुक्त किया है ?
उत्तर – हेनरी मोनिज

प्रश्न 8. The Little Book of Encouragement’ नामक पुस्तक किसने लिखी है ?
उत्तर – दलाई लामा

प्रश्न 9. NP Trong को किस देश के राष्ट्रपति के रूप में फिर से चुना गया है ?
उत्तर – वियतनाम

प्रश्न 10. भारत का पहला जेंडर पार्क केरल के किस शहर में स्थापित किया जाएगा ?
उत्तर – कोझीकोड

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 9899

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Leave a Comment

error: Content is protected !!