Daily Current Affairs (12 ~ Feb ~ 2021)

Kindly Share Dear Aspirants :


Welcome to the January 2021 Daily Current Affairs MCQ One Liner Section of PuzzlesHuB. Current Affairs Quiz will Boost Your GA Section. Daily One Liner Current Affairs About national and international news are provided here. Read these one-liners for quick revision for those who are preparing for IBPS/SBI/Po/Clerk and other competitive exams.

Daily CA One Liners, 12 February 2021 :

Que 1. Who has won the Alan Border medal for the third time in his career?
Ans. Steve smith

Que 2. Who has received the ICC Player of the Month award for January 2021?
Ans. Rishabh Pant

Que 3. Which state government has announced to set up a ‘state control room’?
Ans. Uttar Pradesh

Que 4. Which state government has decided to build the COVID Yoddha Memorial?
Ans. Odisha

Que 5. Which country has decided to launch 40 satellites of the world using Soyuz 2 carrier rocket?
Ans. Russia

Que 6. Where did the 14th International Children’s Film Festival take place?
Ans. Bangladesh

Que 7. Which state has tied up with Switzerland in the field of tourism dairy and skills training?
Ans. Haryana

Que 8. Which state has launched the War on Drugs campaign?
Ans. Manipur

Que 9. Which country will host the World Sustainable Development Summit 2021?
Ans. India

Que 10. How much amount has been allocated by the Central Government for PMFBY for FY 2021-22?
Ans. 16000 crores

प्रश्न 1. किसने अपने कैरियर में तीसरी बार एलन बॉर्डर मैडल जीता है ?
उत्तर – स्टीव स्मिथ

प्रश्न 2. जनवरी 2021 का ICC प्लेयर ऑफ़ द मंथ अवार्ड किसे मिला है ?
उत्तर – ऋषभ पंत

प्रश्न 3. किस राज्य सरकार ने ‘ राज्य नियंत्रण कक्ष’ स्थापित करने की घोषणा की है ?
उत्तर – उत्तर प्रदेश

प्रश्न 4. किस राज्य सरकार ने COVID योद्धा स्मारक का निर्माण करने का निर्णय लिया है ?
उत्तर – ओडिशा

प्रश्न 5. किस देश ने सोयुज 2 वाहक राकेट का उपयोग करके दुनियां के 40 उपग्रह लांच करने का फैसला किया है ?
उत्तर – रूस

प्रश्न 6. 14वां अंतर्राष्ट्रीय बाल फिल्म महोत्सव कहाँ संपन्न हुआ है ?
उत्तर – बांग्लादेश

प्रश्न 7. किस राज्य ने स्विट्ज़रलैंड के साथ पर्यटन डेयरी और कौशल प्रशिक्षण के क्षेत्र में समझौता किया है ?
उत्तर – हरियाणा

प्रश्न 8. वार ऑन ड्रग्स अभियान किस राज्य ने शुरू किया है ?
उत्तर – मणिपुर

प्रश्न 9. कौनसा देश विश्व सतत विकास शिखर सम्मेलन 2021 की मेजबानी करेगा ?
उत्तर – भारत

प्रश्न 10. केंद्र सरकार ने वित्त वर्ष 2021-22 के लिए PMFBY के लिए कितनी राशि आवंटित की है ?
उत्तर – 16000 करोड़

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 8691

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?


Related Posts :

Leave a Comment

error: Content is protected !!