Daily Current Affairs (15 ~ Nov ~ 2021)

Kindly Share Dear Aspirants :

Welcome to the October 2021 Daily Current Affairs MCQ One Liner Section of PuzzlesHuB. Current Affairs Quiz will Boost Your GA Section. Daily One Liner Current Affairs About national and international news are provided here. Read these one-liners for quick revision for those who are preparing for IBPS/SBI/Po/Clerk and other competitive exams.

Daily CA One Liners, 15 November 2021 :

  1. In which city Prime Minister Narendra Modi will inaugurate the country’s first world class railway station “Habibganj Railway Station”?
    Ans. Bhopal
  2. RBI has removed restrictions with immediate effect for adding new customers from which credit card issuer company?
    Ans. Diners Club International Limited
  3. Which space agency has launched the Crew 3 mission led by Indian-origin astronaut Rajachari?
    Ans. NASA and SpaceX
  4. Which company’s CEO and founder Falguni Nair has become India’s richest self-made woman?
    Ans. hero
  5. Which state has elected Vivek Sagar Prasad as the captain for the International Hockey Federation Hockey Men’s Junior World Cup 2021 to be held?
    Ans. Odisha
  6. Which airport has been declared as a major airport under the Airport Economic Regulatory Authority Act, 2008?
    Ans. shirdi airport
  7. Which day is celebrated all over the world on 13th November?
    Ans. world kindness day
  8. Which country will host the COP27 United Nations Climate Change Conference in the next year 2022?
    Ans. Egypt
  9. Liberal Democratic Party leader Fumio Kishida has once again become the Prime Minister of which country?
    Ans. Japan
  10. DARPG has decided to collaborate with which state to develop ‘District Good Governance Index’?
    Ans. Uttar Pradesh
  1. प्रधानमंत्री नरेंद्र मोदी किस शहर में देश का पहला विश्व स्तरीय रेलवे स्टेशन “हबीबगंज रेलवे स्टेशन” का उद्धाटन करेंगे ?
    Ans. भोपाल
  2. RBI ने किस क्रेडिट कार्ड जारीकर्ता कंपनी से नए ग्राहकों को जोड़ने के लिए लगाए गए तत्काल प्रभाव के प्रतिबंधों को हटा दिया है ?
    Ans. डाइनर्स क्लब इंटरनेशनल लिमिटेड
  3. किस अन्तरिक्ष एजेंसी ने भारतीय मूल के अंतरिक्ष यात्री राजाचारी के नेतृत्व वाले क्रू 3 मिशन को लॉन्च किया है ?
    Ans. नासा और स्पेसएक्स
  4. किस कंपनी की सीईओ और संस्थापक फाल्गुनी नायर भारत की सबसे अमीर सेल्फ मेड महिला बन गई हैं ?
    Ans. नायका
  5. किस राज्य में होने वाले अंतरराष्ट्रीय हॉकी महासंघ हॉकी पुरुष जूनियर विश्व कप 2021 के लिए विवेक सागर प्रसाद को कप्तान चुना है ?
    Ans. ओडिशा
  6. हवाईअड्डा आर्थिक नियामक प्राधिकरण अधिनियम, 2008 के तहत किस हवाई अड्डे को एक प्रमुख हवाई अड्डा घोषित किया है ?
    Ans. शिरडी हवाई अड़े
  7. 13 नवम्बर को विश्वभर में कौन सा दिवस मनाया जाता है ?
    Ans. विश्व दयालुता दिवस
  8. अगले वर्ष 2022 में COP27 संयुक्त राष्ट्र जलवायु परिवर्तन सम्मेलन की मेजबानी कौन सा देश करेगा ?
    Ans. मिस्त्र
  9. लिबरल डेमोक्रेटिक पार्टी के नेता फुमियो किशिदा एक बार फिर किस देश के प्रधान मंत्री के बने है ?
    Ans. जापान
  10. DARPG ने ‘ज़िला सुशासन सूचकांक’ विकसित करने के लिए किस राज्य के साथ सहयोग करने का निर्णय लिया है ?
    Ans. उत्तर प्रदेश

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 9739

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?


Related Posts :

Leave a Comment

error: Content is protected !!