Daily Current Affairs (08 ~ July ~ 2021)

Kindly Share Dear Aspirants :

Welcome to the July 2021 Daily Current Affairs MCQ One Liner Section of PuzzlesHuB. Current Affairs Quiz will Boost Your GA Section. Daily One Liner Current Affairs About national and international news are provided here. Read these one-liners for quick revision for those who are preparing for IBPS/SBI/Po/Clerk and other competitive exams.

Daily CA One Liners, 08 July 2021 :

  1. Goa government has announced to set up a recreation village in which of its villages?
    Ans. Mandrem
  2. The Central Government has abolished the 149-year-old tradition of “Durbar Move” of which state?
    Ans. Jammu and Kashmir
  3. Which country has implemented the “Right to Repair” law?
    Ans. Britain
  4. By whom was the Van Mahotsav 2021 started by planting a parijat plant?
    Ans. Prakash Javadekar
  5. What is the name of the world’s first plasmid DNA vaccine, “Zoides Cadila”?
    Ans. zycov-D (zycov-D)
  6. Who has asked the National Payments Corporation of India to lobby the platform for electronic vaccine vouchers?
    Ans. central government
  7. Which agency has won the Most Innovative Investment Promotion Agency 2021 award?
    Ans. Invest India
  8. Who has approved the implementation of satellite TV classes in India?
    Ans. ISRO
  9. Indian Army Chief General MM Varavane has visited the United Kingdom and which country?
    Ans. Italy
  10. Who has launched the National Initiative for Proficiency in Reading with Understanding Nummacy “Nipun”?
    Ans. Ramesh Pokhriyal Nishank
  1. गोवा सरकार ने अपने किस गांव में एक मनोरंजन गांव बसाने की घोषणा की है ?
    Ans. मंड्रेम
  2. केन्द्र सरकार ने किस राज की “दरबार मूव” 149 साल पुरानी रीति को समाप्त कर दिया है ?
    Ans. जम्मू और कश्मीर
  3. किस देश ने” राइट टु रिपेयर” कानून को लागू किया दिया है ?
    Ans. ब्रिटेन
  4. किसके द्वारा परिजात पौधा को लगाकर वन महोत्सव 2021 की शुरुआत की गई ?
    Ans. प्रकाश जावड़ेकर
  5. ” जोइडस कैडिला” दुनिया का पहला प्लासमिड DNA वैक्सीन लॉत्य करेगी उसका क्या नाम है ?
    Ans. जाइकोब डी (zycov-D)
  6. किसने भारतीय राष्ट्रीय भुगतान निगम से इलेक्ट्रॉनिक वैक्सीन वाउचर के लिए प्लेटफॉर्म लॉब्च को कहा है ?
    Ans. केंद्र सरकार
  7. किस एजेंसी ने मोस्ट इनोवेटिव इन्वेस्टमेंट प्रमोशन एजेंसी 2021 का पुरस्कार जीता है ?
    Ans. इन्वेस्ट इंडिया
  8. किसने भारत में सैटेलाइट टीवी कक्षाओं को लागू करने की मंजूरी दे दी है ?
    Ans. इसरो
  9. भारतीय थल सेना प्रमुख जनरल एम. एम. वरवणे यूनाइटेड किंगडम और किस देश की यात्रा पर गया है ?
    Ans. इटली
  10. किसने नेशनल इनीशिएटिव फॉर प्रोफिसीएंसी इन रीडिंग विद अंडरस्टैंडिंग न्यूमैसी “निपुण” लांच किया है ?
    Ans. रमेश पोखरियाल निशंक

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 9599

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?


Related Posts :

Leave a Comment

error: Content is protected !!