Daily Current Affairs (07 ~ July ~ 2021)

Kindly Share Dear Aspirants :

Welcome to the July 2021 Daily Current Affairs MCQ One Liner Section of PuzzlesHuB. Current Affairs Quiz will Boost Your GA Section. Daily One Liner Current Affairs About national and international news are provided here. Read these one-liners for quick revision for those who are preparing for IBPS/SBI/Po/Clerk and other competitive exams.

Daily CA One Liners, 07 July 2021 :

  1. After the resignation of Tirath Singh Rawat in Uttarakhand, which Chief Minister of the state Pushkar Singh Dhami has been declared?
    Ans.11th
  2. The Union Cabinet has approved the electricity distribution scheme costing how many lakh crore rupees?
    Ans. 3.03 lakh crore rupees
  3. General MM Naravane has inducted the first batch of how many short span bridging systems in the Indian Army?
    Ans. 12 Short Span Bridging
  4. Which university and MIIT researchers have developed a new face mask?
    Ans. Harvard University
  5. The Central Government has increased the retirement age of LIC Chairman to how many years?
    Ans. 62 years
  6. Who has announced the recognition of Waco India Kickboxing Federation as National Sports Federation?
    Ans. sports ministry
  7. Air Marshal Vivek Ram Chaudhary has taken over as the new Vice Chief of which army?
    Ans. Indian Air Service
  8. Which country has been certified malaria-free by the World Health Organization?
    Ans. China
  9. Which day is celebrated in America on 4th July?
    Ans. american independence day
  10. Who has become the Indian Navy athlete to qualify for Dr. Olympics?
    Ans. M P Jabir
  1. उत्तराखंड में तीरथ सिंह रावत के इस्तीफे के बाद पुष्कर सिंह धामी राज्य के कौन से मुख्यमंत्री घोषित किये गए है ?
    Ans. 11th
  2. केंद्रीय मंत्रिमंडल ने कितने लाख करोड़ रुपये लागत की बिजली वितरण योजना को मंजूरी दे दी है ?
    Ans. 3.03 लाख करोड़ रुपये
  3. जनरल एमएम नरवणे ते भारतीय सेना में कितने शॉर्ट स्पैन ब्रिजिंग सिस्टम की पहली खेप को शामिल किया है ?
    Ans. 12 शॉर्ट स्पैन ब्रिजिंग
  4. कौनसी यूनिवर्सिटी और एमआईआईटी के रिसर्चर्स ने एक नया फेस मास्क विकसित किया है ?
    Ans. हार्वर्ड यूनिवर्सिटी
  5. केंद्र सरकार ने एलआईसी अध्यक्ष की सेवानिवृत्ति आयु बढाकर कितने वर्ष कर दी है ?
    Ans. 62 वर्ष
  6. किसने वाको इंडिया किकबॉक्सिंग फेडरेशन को राष्ट्रीय खेल महासंघ के रूप में मान्यता देने की घोषणा की है ?
    Ans. खेल मंत्रालय
  7. एयर मार्शल विवेक राम चौधरी ने किस सेना के नए उप प्रमुख का पदभार ग्रहण किया है ?
    Ans. भारतीय वायु सेवा
  8. विश्व स्वास्थ्य संगठन ने किस देश को मलेरिया मुक्त प्रमाणित किया है ?
    Ans. चीन
  9. 4 जूलाई को अमेरीका में कौनसा दिवस मनाया जाता है ?
    Ans. अमेरिकी स्वतनत्रता दिवस
  10. डॉक्टर ओलंपिक के लिए क्वालीफाई करने वाले भारतीय नौसेना के एथलीट कौन बने हैं ?
    Ans. एम पी जाबिर

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 9151

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?


Related Posts :

Leave a Comment

error: Content is protected !!