Daily Current Affairs (06 ~ July ~ 2021)

Kindly Share Dear Aspirants :

Welcome to the July 2021 Daily Current Affairs MCQ One Liner Section of PuzzlesHuB. Current Affairs Quiz will Boost Your GA Section. Daily One Liner Current Affairs About national and international news are provided here. Read these one-liners for quick revision for those who are preparing for IBPS/SBI/Po/Clerk and other competitive exams.

Daily CA One Liners, 06 July 2021 :

  1. In which city of Tamil Nadu has Russia started the construction of the fifth nuclear power unit?
    Ans. kudankulam
  2. Who has been appointed as the new President of “Indian Federation of National Associations”?
    Ans. Shambhu Nath Srivastava
  3. Who has started Van Mahotsav 2021 by planting Parijat plant?
    Ans. Prakash Javadekar
  4. Which city of Pakistan has recorded the highest temperature in the world?
    Ans. Jacobabad
  5. Which female swimmer has created history by becoming the first athlete to qualify for the Olympics?
    Ans. Mana Patel
  6. Which project has been approved by the cabinet to provide optical fiber network facility to the villages of 16 states?
    Ans. BharatNet Project
  7. Which day is celebrated all over the world on 3rd July?
    Ans. international plastic bag free day
  8. Which Oriya poet has been awarded the Kuvempu National Award 2020?
    Ans. Dr. Rajendra Kishore Panda
  9. The Supreme Court of South Africa has sentenced former President Jacob Zuma to how many months in prison?
    Ans. 15 months
  10. Which country has implemented the “Right to Repair” law?
    Ans. Britain
  1. रुस ने तमिलनाडु के किस शहर में पांचवीं परमाणु उर्जा इकाई का निर्माण शुरू किया है ?
    Ans. कुडनकुलम
  2. “इंडियन फेडरेशन आफ नेशनल एसोसिएशन” के नए अध्यक्ष किसे नियुक्त किया है ?
    Ans. शंभू नाथ श्रीवास्तव
  3. किसने पारिजात का पौधा लगाकर वन महोत्सव 2021 की शुरुआत की है ?
    Ans. प्रकाश जावडेकर
  4. पाकिस्तान के किस शहर में विश्व का सबसे अधिक तापमान दर्ज किया गया है ?
    Ans. जैकोबाबाद
  5. कौनसी महिला तैराक इतिहास रचते हुए ओलंपिक में क्वालीफाई करने वाली पहली खिलाड़ी बन गयी ?
    Ans. माना पटेल
  6. कैबिनेट ने 16 राज्यों के गांवों में ऑप्टिकल फाइबर नेटवर्क सुविधा पहुचाने के लिए किस परियोजना को मंजूरी दी है ?
    Ans. भारतनेट परियोजना
  7. 3 जुलाई को विश्वभर में कौनसा दिवस मनाया जाता है ?
    Ans. इंटरनेशनल प्लास्टिक बैग फ्री डे
  8. किस उड़िया कवि को कुवेम्पु राष्ट्रीय पुरस्कार 2020 से सम्मानित किया है ?
    Ans. डॉ. राजेंद्र किशोर पांडा
  9. दक्षिण अफ्रीका के उच्चतम न्यायालय ने पूर्व राष्ट्रपति जैकब जुमा को कितने महीने की कैद सजा सुनाई है ?
    Ans. 15 महीने
  10. किस देश ने “राइट टू रिपेयर” कानून लागू कर दिया है ?
    Ans. ब्रिटेन

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 9058

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Leave a Comment

error: Content is protected !!