Daily Current Affairs (03 ~ July ~ 2021)

Kindly Share Dear Aspirants :

Welcome to the July 2021 Daily Current Affairs MCQ One Liner Section of PuzzlesHuB. Current Affairs Quiz will Boost Your GA Section. Daily One Liner Current Affairs About national and international news are provided here. Read these one-liners for quick revision for those who are preparing for IBPS/SBI/Po/Clerk and other competitive exams.

Daily CA One Liners, 03 July 2021 :

  1. The Union Cabinet has approved the MoU signed with which country in health research?
    Ans. myanmar
  2. Which Indian spinner and veteran female cricketer Mithaliraj has been recommended by the BCCI for the prestigious Khel Ratna Award?
    Ans. R Ashwin
  3. Which bank’s foundation day is celebrated on 1st July?
    Ans. state Bank of India
  4. Which day is celebrated all over India on 1st July?
    Ans. National Doctor’s Day and National Postal Workers’ Day
  5. Which state of India has now become the first rabies free state of India?
    Ans. Goa
  6. Which editor P. Sainath has been honored with Japan’s prestigious Grand Fukuoka Prize 2021?
    Ans. People’s Archive of Rural India
  7. Which agency has announced to appoint and launch the first disabled passenger in space?
    Ans. european space agency
  8. When has the Indian Space Research Organization announced the launch of the first unmanned Gaganyaan mission?
    Ans. December 2021
  9. How many lakh crore rupees relief package has been approved by the cabinet under the leadership of Prime Minister Narendra Modi?
    Ans. 6.28 lakh crore
  10. Which day is celebrated all over the world on 1st July?
    Ans. international joke day
  1. केंद्रीय मंत्रिमंडल ने स्वास्थ्य अनुसंधान में किस देश के साथ हुए समझौता ज्ञापन को मंजूरी दी है ?
    Ans. म्यांमार
  2. BCCI ने प्रतिष्ठित खेल रत्न पुरस्कार के लिए किस भारतीय स्पिनर और अनुभवी महिला क्रिकेटर मितालीराज के नाम की सिफारिश की है ?
    Ans. आर अश्विन
  3. 1 जुलाई को किस बैंक का स्थापना दिवस मनाया जाता है ?
    Ans. भारतीय स्टेट बैंक
  4. 1 जुलाई को पूरे भारत में कौनसा दिवस मनाया जाता है ?
    Ans. राष्ट्रीय चिकित्सक दिवस और राष्ट्रीय डाक कर्मचारी दिवस
  5. भारत का कौनसा राज्य अब भारत का पहला रेबीज मुक्त राज्य बन गया है ?
    Ans. गोवा
  6. किस संपादक पी. साईनाथ को जापान के प्रतिष्ठित ग्रैंड फुकुओका पुरस्कार 2021 से सम्मानित किया है ?
    Ans. पीपुल्स आर्काइव ऑफ रूरल इंडिया
  7. किस एजेंसी ने अंतरिक्ष में पहला विकलांग यात्री नियुक्त करने और लॉन्च करने की घोषणा की है ?
    Ans. यूरोपीय अंतरिक्ष एजेंसी
  8. भारतीय अंतरिक्ष अनुसंधान संगठन ने पहला मानवरहित गगनयान मिशन का प्रक्षेपण कब तक किये जाने की घोषणा की है ?
    Ans. दिसम्बर 2021
  9. प्रधानमंत्री नरेंद्र मोदी के नेतृत्व में कैबिनेट ने कितने लाख करोड़ रुपए के राहत पैकेज को मंजूरी दी है ?
    Ans. 6.28 लाख करोड़़
  10. 1 जुलाई को पूरे विश्व में कौनसा दिवस मनाया जाता है ?
    Ans. इंटरनेशनल जोक डे

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 9515

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?


Related Posts :

Leave a Comment

error: Content is protected !!