Questions Asked in IBPS Clerk Prelims Exam 2019

Kindly Share Dear Aspirants :

Questions Asked in IBPS Clerk Prelims 2019: Dear Readers, IBPS has conducted Clerk prelims first shift examination on 7th December 2019. Another shift of examination will likely be conducted in due course. Earlier than that candidates want to know the questions asked in IBPS Clerk prelims 2019. Primarily based on these questions, aspirants can try to brush their problem-solving skills and time management strategies. Right here we now have provided questions asked in IBPS clerk prelims 2019. Candidates those who have the IBPS Clerk prelims examinations in upcoming shifts can utilize the questions asked in IBPS clerk prelims 2019 with solutions for their last-minute preparation.

Questions Asked in IBPS Clerk Prelims Exam 2019 | Memory Based Paper:

Quantitative Aptitude Asked in IBPS Clerk Prelims 2019:

1). 8 years hence the sum of A’s and B’s age is 70 years. 4 years ago, the ratio between sum of ages of A and B together and C’s age was 2 : 1. What is the present age of C?

Ans: 27 years

2). A and B invested Rs. 4800 and Rs. 7200 respectively. B invested for two more months than A. If the total annual profit is Rs. 5750 and the share of A in profit is Rs. 2000, then for how many months did B invest?

Ans: 10months

3). A boat travels 28.8 km in upstream direction in 2 hours 24 minutes. If the ratio of downstream speed to upstream speed is 3:2. Find the speed of boat in still water.

Ans: 15km/hr

4). “X+10” is 20% more than “Y-8”. If X is 22 more than Y, then find the value of Y.

Ans: 208

5). From a jar containing milk and water solution, 20% of the mixture is taken out and same quantity of water was added to the mixture. If the respective ratio between resultant quantity of milk and water is 32:15. Find the ratio of the initial amount of milk and water?

Ans: 40:7

Quadratic Equation Questions Asked in Exam:

Direction: In the following questions two equations are given in variables X and Y.You have to solve these equations and determine the relation between X and Y.

1).

x2-7x+12=0

2y2-3y+1=0

Ans: x>y

2).

x2=42

y2-4y+4=0

Ans: x=y or No relation can be established

3).

x2-x-42=0

y2+y-30=0

Ans: x=y or No relation can be established

4).

2x2-5x+3=0

y2-1=0

Ans: x≥y

5).

x2+13x+40=0

y2+17y+72=0

Ans: x≥y

Number Series Asked in IBPS Clerk Prelims 2019 (7thDec-2ndSlot):

1). 1.1, 1.8, 3.2, 5.3, 8.1, 10.6, 15.8

Ans: 10.6 (Correct Number: 11.6)

2). 100, 68, 39, 23, 14, 10, 9

Ans: 68 (Correct Number: 64)

3). 0.5, 1, 3, 12, 60, 240, 2520

Ans: 240 (Correct Number: 360)

4). 8, 10, 6, 12, 5, 14, 2

Ans: 5 (Correct Number: 4)

5). 0.5, 4, 8, 32, 128, 512, 2048

Ans: 4 (Correct Number: 2)

Number Series Asked in IBPS Clerk Pre 2019 (7th Dec – 1st Slot):

1). 1, 3, 6, 24, 120, 720, 5040

Ans: 3 (Correct Number: 2)

2).  50, 46, 55, 39, 63, 28, 77

Ans: 63 (Correct Number: 64)

3). 420, 429, 426, 437, 432, 443, 438

Ans: 429 (Correct Number: 431)

4). 5, 6, 13, 40,161, 803, 4837

Ans: 803 (Correct Number: 806)

5). 10, 12, 9, 14, 6, 16, 1

Ans: 16 (Correct Number: 18)

Simplification Questions Asked in IBPS Clerk Prelims 2019 (7thDec-1stSlot):

1). √(124+?+169) = 18

Ans: 31

2). 41% of 600 – 250 = ? – 77% of 900

Ans: 689

3). 360÷? = 12×6 – 33

Ans: 8

4). 136÷22×? = 17% of 500÷10

Ans: 4

5). 115÷5 + 12×6 = ? + 64÷4 – 35

Ans: 114

Reasoning Questions Asked in IBPS Clerk Prelims 2019:

Seating Arrangements:

12 persons are sitting in two parallel rows containing six persons in each row. In row 1- B, C, D, E, F and G are sitting and all of them are facing North and in row- Q, R, S, T, U and V are sitting and all of them are facing South but not necessarily in the same order. In the given arrangement, each member seated in the row faces another member of the other row.

D sits at one of the extreme ends of the row. Two persons sits between B and D. The one who faces B sits second to the left of Q. Three persons sits between Q and S. The one who faces S sits to the immediate right of G. As many people sit to the left of G as to the left of V. Two persons sits between T and V. R sits at one of the positions to the right of U. The one who faces U sits third to the right of E. F sits at one of the positions to the right of C.

1). Who sits fourth to the left of F?

Ans: E

2). How many persons were sitting between S and R?

Ans: Two

3). Who faces C?

Ans: R

4). Which of the following statements is true?

Ans: T and E were sitting at the extreme ends of the rows

5). Four of the following five are alike in a certain way, find the odd one out?

Ans: R (R is not at the corner)

Alphabet Series:

How many such pairs of letters are there in the word “DECLARING” each of which has as many letters between them in the word as in the English Alphabet (both forward and backward)?

Ans: More than three

Syllogism Questions:

Direction: In each of the questions below are given two/three statements followed by two conclusions. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follow from the given statements disregarding commonly known facts.

  1. If only conclusion I follows
  2. If only conclusion II follows
  3. If either conclusion I or II follows
  4. If neither conclusion I nor II follows
  5. If both conclusions I and II follows

1). Statements:

All Ladders are Stairs

Only a few stairs are ways

All way are elevators

Conclusions:

  1. No elevators are ladders
  2. Some Ladders are elevators

Ans: either conclusion I or II follows

2). Statements:

A few computers are type-writers

Only a few type-writers are laptops

Conclusions:

  1. All laptops being type-writers is a possibility
  2. All computers being laptop is a possibility

Ans: both conclusions I and II follows

3). Statements:

Few trucks are papers

All papers are magazines

Conclusions:

  1. Some trucks are definitely not magazines
  2. Some Magazines are trucks

Ans: only conclusion II follows

Direction Sense Questions:

Point B is 10m to the west point A. Point C is 15m to the South of point B. Point D is 15m to the North of the Point A. Point E is 15m to the East of point D. Point C is 15m to the West of Point F. Point G is 10m to the East of Point C. Point H is 15m to the North of Point F. Point R is 3m to the East of Point E.

1). What is the distance and direction of point H with respect to F?

Ans: 15m to the North

2). What is the direction of G with respect to R?

Ans: South West

3). Which of the following do not represent straight line?

Ans: FHE

4). Find the odd one out?

Ans: RB

5). Which of the following statements is true?

Ans: Point H is to the east of point B

Misc Questions:

Four of the following five are alike in some way, find the odd one out.

a). SNM. b). HCB. c). RML  d). WTS   e). PKJ

Ans: WTS

English Questions:

1). Synonyms of Vulnerable

2). Antonyms of Massive

Spelling Errors Asked in IBPS Clerk Pre 2019:

1). Enouf (Enough)

2). Whatevar (whatever)

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 4.8 / 5. Vote count: 2228

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?


Related Posts :

2 thoughts on “Questions Asked in IBPS Clerk Prelims Exam 2019”

Leave a Comment

error: Content is protected !!