Daily Current Affairs (01 ~ October ~ 2021)

Kindly Share Dear Aspirants :

Welcome to the October 2021 Daily Current Affairs MCQ One Liner Section of PuzzlesHuB. Current Affairs Quiz will Boost Your GA Section. Daily One Liner Current Affairs About national and international news are provided here. Read these one-liners for quick revision for those who are preparing for IBPS/SBI/Po/Clerk and other competitive exams.

Daily CA One Liners, 01 October 2021 :

  1. Who has been appointed as the first female prime minister in the country of Tunisia?
    Ans : Najla Boudent Ramzane
  2. Who has won the election for the post of Prime Minister in the ruling party of Japan?
    Ans : Fumio Kishida
  3. Who has become the first uncapped player to take the highest 26 wickets in a season of IPL?
    Ans : Harshal Patel
  4. Former Goa Chief Minister and Congress leader Luizinho Faleiro has joined which new party?
    Ans : Trinamool Congress (TMC)
  5. Today (30 September) is celebrated every year as which day?
    Ans : International Translation Day
  6. The boxer who won the world championship title 12 times has announced his retirement from boxing. What is his name?
    Ans : Manny Pacquiao (Philippines)
  7. Which scheme has been approved by the cabinet headed by Prime Minister Narendra Modi?
    Ans : PM Poshan Shakti Nirman Yojana
  8. How many new cases of corona have been reported in the country in the last 24 hours?
    Ans : 23,529 Cases (311 Deaths)
  9. For how long has the government extended the tenure of Delhi Metro Rail Corporation (DMRC) Managing Director Dr. Mangu Singh?
    Ans : 31 March 2022
  10. Which new player has been included in the team after Mumbai Indians player Arjun Tendulkar was ruled out due to injury?
    Ans : Simarjit Singh
  1. ट्यूनीशिया देश में पहली महिला प्रधानमंत्री के रूप में किसे नियुक्त किया गया है?
    उत्तर : नजला बौदेंत रमजाने
  2. जापान की सत्तारूढ़ पार्टी में प्रधानमंत्री पद के लिए हुए चुनाव में किसने जीत दर्ज की है?
    उत्तर : फुमियो किशिदा
  3. आईपीएल के एक सत्र में सबसे ज्यादा 26 विकेट लेने वाले पहले अनकैप्ड प्लेयर बन गए है?
    उत्तर : हर्षल पटेल
  4. गोवा के पूर्व मुख्यमंत्री एवं कांग्रेस नेता लुइजिन्हो फलेरो किस नयी पार्टी में शामिल हो गए है?
    उत्तर : तृणमूल कांग्रेस (टीएमसी)
  5. आज के दिन (30 सितम्बर) को प्रतिवर्ष किस दिवस के रूप में मनाया जाता है?
    उत्तर : अंतर्राष्ट्रीय अनुवाद दिवस
  6. 12 बार विश्व चैम्पियनशिप का ख़िताब जीतने वाले मुक्केबाज ने बॉक्सिंग से संन्यास लेने की घोषणा की है उनका नाम क्या है?
    उत्तर : मैनी पैक्युओ (फिलीपींस)
  7. प्रधानमंत्री नरेंद्र मोदी की अध्यक्षता वाली कैबिनेट ने किस योजना को लागू करने की मंजूरी प्रदान कर दी है?
    उत्तर : पीएम पोषण शक्ति निर्माण योजना
  8. देश में पिछले 24 घंटे में कोरोना के कितने नए मामले सामने आये है?
    उत्तर : 23,529 केस (311 मौतें)
  9. सरकार ने दिल्ली मेट्रो रेल कार्पोरेशन (डीएमआरसी) के प्रबंध निदेशक डॉ. मंगू सिंह का कार्यकाल कब तक के लिए बढ़ा दिया है?
    उत्तर : 31 मार्च 2022
  10. मुंबई इंडियंस के खिलाड़ी अर्जुन तेंदुलकर के चोट के कारण बाहर होने पर टीम ने किस नए खिलाड़ी को शामिल किया है?
    उत्तर : सिमरजीत सिंह

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 9277

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?


Related Posts :

Leave a Comment

error: Content is protected !!