Daily Current Affairs (27 ~ June ~ 2021)

Kindly Share Dear Aspirants :

Welcome to the June 2021 Daily Current Affairs MCQ One Liner Section of PuzzlesHuB. Current Affairs Quiz will Boost Your GA Section. Daily One Liner Current Affairs About national and international news are provided here. Read these one-liners for quick revision for those who are preparing for IBPS/SBI/Po/Clerk and other competitive exams.

Daily CA One Liners, 27 June 2021 :

  1. Who has been appointed as the captain of the Indian men’s hockey team?
    Ans. Matpreet Singh
  2. Who has been given the highest award of Central European (CEU) ‘Open Society Award 2021’?
    Ans. K Shailaja
  3. In which country Pradeep Singh Tiwana of Kot Kalan village of Jalandhar has become the first Indian to be appointed as a judge?
    Ans. Australia
  4. By defeating which cricket team, the New Zealand cricket team has won the title of the first World Test Championship?
    Ans. Indian Cricket Team
  5. Which state has launched “Mukhyamantri Yuva Udyami Yojana” and “Mukhyamantri Mahila Udyami Yojana”?
    Ans. Bihar government
  6. Justice Munishwar Nath Bhandari has been appointed as the Acting Chief Justice of which High Court?
    Ans. Allahabad High Court
  7. Which Indian economist and civil servant has been named a member of the High Level Advisory Group of the World Bank, IMF?
    Ans. Motec Ahluwalia
  8. Which of the world’s richest and donor has resigned from the post of toursty in the foundation of Bill and Melinda Gates?
    Ans. Warren Buffett
  9. Who has been on the first place in the list of the world’s largest donors of the last 100 years?
    Ans. Jamsetji Tata
  10. Reliance Jio and which company have made 5G smartphone JioPhone Next in partnership?
    Ans. Google
  1. भारतीय पुरुष हॉकी टीम के कप्तान के लिए किसको नियुक्त किया गया है ?
    Ans. मतप्रीत सिंह
  2. सेंट्रल यूरोपियन ( CEU) के सर्वोच्च पुरुस्कार ‘ओपन सोसाइटी पुरुस्कार 2021’ किसको दिया है ?
    Ans. के शैलजा
  3. जालंधर के कोट कलां गांव के प्रदीप सिंह टिवाना किस देश में जज नियुक्त होने वाले पहले भारतीय बने हैं ?
    Ans. ऑस्ट्रेलिया
  4. किस क्रिकेट टीम को हराकर न्यूजीलैंड क्रिकेट टीम ने पहला विश्व टेस्ट चैंपियनशिप का खिताब जीता है ?
    Ans. भारतीय क्रिकेट टीम
  5. किस राज्य ने “मुख्यमंत्री युवा उद्यमी योजना” और “मुख्यमंत्री महिला उद्यमी योजना” शुरू की है ?
    Ans. बिहार सरकार
  6. न्यायमूर्ति मुनीश्वर नाथ भंडारी को किस उच्च न्यायालय का कार्यवाहक मुख्य न्यायाधीश नियुक्त किया है ?
    Ans. इलाहाबाद उच्च न्यायालय
  7. किस भारतीय अर्थशास्त्री और सिविल सेवक को विश्व बैंक, IMF के उच्च स्तरीय सलाहकार समूह के सदस्य नामित किया ?
    Ans. मोटेक अहलूवालिया

৪. विश्व के किस रईस और दानदाता ने बिल और मेलिंडा गेट्स के फाउंडेशन में टूरस्टी के पद से इस्तीफा दिया है ?
Ans. वारेन बफेट

  1. पिछले 100 वर्षों के विश्व के सबसे बड़े दानदाताओं की लिस्ट में कौन पहले स्थान पर रहा है ?
    Ans. जमशेदजी टाटा
  2. रिलायंस जियो और किस कंपनी ने साइझेदारी में 5जी स्मार्टफोन जियोफोन नेक्स्ट बनाया है ?
    Ans. गूगल

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 10262

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Leave a Comment

error: Content is protected !!