Daily Current Affairs (26 ~ Nov ~ 2021)

Kindly Share Dear Aspirants :

Welcome to the October 2021 Daily Current Affairs MCQ One Liner Section of PuzzlesHuB. Current Affairs Quiz will Boost Your GA Section. Daily One Liner Current Affairs About national and international news are provided here. Read these one-liners for quick revision for those who are preparing for IBPS/SBI/Po/Clerk and other competitive exams.

Daily CA One Liners, 26 November 2021 :

  1. Which state’s Balasore district has been given the country’s “Best Marine District Award”?
    Ans. Odisha
  2. Which state has set up a “Fintech Governing Council” to become a global fintech hub?
    Ans. Government of Tamil Nadu
  3. Which university has released the report on “Health Care Equity in Urban India” in collaboration with 17 regional NGOs?
    Ans. Azim Premji University
  4. Which organization has given the awards under the “Together for Peace” initiative in collaboration with ABU?
    Ans. UNESCO
  5. Prime Minister will lay the foundation stone of which international airport on November 25?
    Ans. Noida International Airport
  6. Which award has been awarded to the social service organization “Pratham” for its work in the field of ensuring quality education?
    Ans. Indira Gandhi Peace Prize 2021
  7. In which state “Patalpani Railway Station” has been announced to be renamed as “Tantya Mama” railway station?
    Ans. Madhya Pradesh
  8. Who is the Indian Railway Minister who has announced to start the third section of trains for tourism “Bharat Gaurav” train?
    Ans. ashwini vaishnav
  9. In which Indian state a group of scientists has identified a new plant species from the forest area of Idamalakkudi colony?
    Ans. Kerala
  10. Which country has launched a new satellite named “Gaofen- 11 03” from Taiyuan Satellite Launch Center?
    Ans. China
  1. “Maritime SheEO Conference का कौनसा संस्करण आयोजित करने की घोषणा की है ?
    Ans. दूसरा
  2. केंद्रीय मंत्रिमंडल ने जारी “राष्ट्रीय शिक्षुता प्रशिक्षण योजना” को कितने वर्ष के लिए आगे जारी रखने की मंजूरी दी है ?
    Ans. 5 वर्ष
  3. 26 नवम्बर को पूरे भारत में कौनसा दिवस मनाया जाता है ?
    Ans. राष्ट्रीय संविधान दिवस
  4. भारत के रक्षा अधिग्रहण परिषद ने किस देश के साथ AK-203 राइफलों के बड़े पैमाने पर उत्पादन को मंजूरी दी है ?
    Ans. रुस
  5. किस देश की पहली महिला प्रधानमंत्री मेगडालेना एंडरसन को पद संभालने के कुछ ही घंटे बाद इस्तीफा देना पड़ा ?
    Ans. स्वीडन
  6. रिलायंस इंडस्ट्रीज लिमिटेड के मुकेश अंबानी को पीछे छोड़कर कौन एशिया का सबसे अमीर शख्स बन गया है ?
    Ans. गौतम अडाणी
  7. भारत सरकार और किस बैंक ने प्राथमिक स्वास्थ्य सेवा में सुधार के लिए 300 मिलियन डॉलर का ऋण समझोते पर हस्ताक्षर किये है ?
    Ans. एशियाई विकास बैंक

৪. कोयला, खान और संसदीय कार्य केंद्रीय मंत्री जिन्होंने प्रत्यायन योजना के ई-पोर्टल का उद्धघाटन किया है ?
Ans. प्रल्हाद जोशी

  1. किसने “भारत गौरव योजना” नामक एक नई योजना शुरू की है ?
    Ans. भारतीय रेलवे
  2. भारत और इंडोनेशिया के बीच 37वें संयुक्त नौसेना अभ्यास का क्या नाम है ?
    Ans. कॉर्पेट

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 8906

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Leave a Comment

error: Content is protected !!