Daily Current Affairs (26 ~ May ~ 2021)

Kindly Share Dear Aspirants :

Welcome to the May 2021 Daily Current Affairs MCQ One Liner Section of PuzzlesHuB. Current Affairs Quiz will Boost Your GA Section. Daily One Liner Current Affairs About national and international news are provided here. Read these one-liners for quick revision for those who are preparing for IBPS/SBI/Po/Clerk and other competitive exams.

Daily CA One Liners, 26 May 2021 :

  1. In which country has Joe Biden appointed Sung Kim as special ambassador?
    Ans. North Korea
  2. In which state RBI has imposed a penalty of one lakh rupees on PMN Co-operative Bank?
    Ans. Maharashtra
  3. How many languages has the e-committee of the Supreme Court issued a manual for “e-Quotes Services Mobile App”?
    Ans. 14 languages
  4. The Sports Ministry has approved financial assistance of Rs 2 lakh to Arjuna Award winner V Tejaswini Bai of which year?
    Ans.
  5. Which Minister has released the National Mobile Monitoring Software App and the Area Officer Monitoring App?
    Ans. Narendra Singh Tomar
  6. Which financial tech company has been fined 20 thousand 414 crore rupees by China for breaking the monopoly law?
    Ans. Alibaba
  7. In terms of wealth, who has become the second richest person in Asia, leaving behind Zhong Shanshan?
    Ans. Gautam Adani
  8. Which day is celebrated all over India on 24 May?
    Ans. Commonwealth day
  9. Which former India captain and head of the National Cricket Academy has been appointed the coach of the Indian team for the tour of Sri Lanka?
    Ans. Rahul Dravid
  10. Russia and which country has laid the foundation stone for its largest nuclear power project?
    Ans. China
  1. जो बाइडेन ने सुंग किम को किस देश में विशेष राजदूत नियुक्त किया है ?
    Ans. उत्तर कोरिया
  2. किस राज्य में RBI ने PMN सहकारी बैंक पर एक लाख रुपये का जुर्माना लगाया है ?
    Ans. महाराष्ट्र
  3. सुप्रीम कोर्ट की ई-कमिटी ने कितनी भाषाओं में “ई-कोट्ट्स सर्विसेज मोबाइल ऐप” के लिए मैनुअल जारी किया है ?
    Ans. 14भाषाओं
  4. खेल मंत्रालय ने किस वर्ष की अर्जुन पुरस्कार विजेता वी तेजस्विनी बाई को 2 लाख रुपये की वित्तीय सहायता देने की मजूरी दे दी है ?
    Ans.
  5. किस मंत्री ने नेशनल मोबाइल मॉनिटरिंग सॉफ्टवेयर एप्प और एरिया ऑफ़िसर मॉनिटरिंग ऐप का लोकार्पण किया है ?
    Ans. नरेंद्र सिंह तोमर
  6. चीन ने एकाधिकार कानून तोड़ने पर किस फाइनेंशियल टेक कंपनी पर 20 हजार 414 करोड़ रुपए का जुर्माना लगाया है ?
    Ans. अलीबाबा
  7. संपत्ति के मामले में झोंग शानशान को पीछे छोड़कर कौन एशिया का दूसरा सबसे अमीर व्यक्ति बन गया है ?
    Ans. गौतम अडाणी
  8. 24 मई को पूरे भारत में कौन सा दिवस मनाया जाता है ?
    Ans. राष्ट्रमंडल दिवस
  9. भारत के किस पूर्व कप्तान और राष्ट्रीय क्रिकेट अकादमी के प्रमुख को श्रीलंका दौरे के लिए भारतीय टीम का कोच नियुक्त किया है ?
    Ans. राहुल द्रविड़
  10. रुस और किस देश ने अपनी सबसे बड़ी परमाणु ऊर्जा परियोजना का शिलान्यास किया है ?
    Ans. चीन

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 9981

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Leave a Comment

error: Content is protected !!