Daily Current Affairs (23 ~ Nov ~ 2021)

Kindly Share Dear Aspirants :

Welcome to the October 2021 Daily Current Affairs MCQ One Liner Section of PuzzlesHuB. Current Affairs Quiz will Boost Your GA Section. Daily One Liner Current Affairs About national and international news are provided here. Read these one-liners for quick revision for those who are preparing for IBPS/SBI/Po/Clerk and other competitive exams.

Daily CA One Liners, 23 November 2021 :

?1. Which city has been ranked first for the fifth time in the annual cleanliness survey of the central government?
Ans. Indore

?2. Which state has launched a mobile app to improve and track waste collection?
Ans. Kerala

?3. Which organization has published the 4th edition of the Global Report on Trends in Tobacco Use Practices?
Ans. World Health Organization

  1. With which company Small Industries Development Bank of India has partnered to support Micro, Small and Medium Enterprises?
    Ans. Google

?5. Which day is celebrated across the world on 21st November?
Ans. World Hello Day, World Television Day and

?6. When is World Doordarshan Day celebrated?
Ans. 21 November

?7. Which country’s Prime Minister Fumio Kishida has announced a record-breaking stimulus package of about 56 trillion Japanese yen?
Ans. Japan

?8. SIDBI has partnered with whom to support MSMES?
Ans. Google

?9. Which edition of the WHO has published the Global Report on Trends in Prevalence of Tobacco Use in 2000-2025?
Ans. fourth

?10. Who will be awarded the Personality of the Year at IFFI?
Ans. Hema Malini, Prasoon Joshi

  1. किसने एक खाता एग्रीगेटर के रूप में “NS0L e-Governance Infrastructure” को मंजूरी दे दी है ?
    Ans. भारतीय रिजर्व बैंक
  2. भारत के किस राज्य में पहली LIGO परियोजना के लिए लगभग 225 हेक्टेयर भूमि सौंपी गई है ?
    Ans. महाराष्ट्र
  3. किस मंत्रालय ने स्वच्छ ऊर्जा की प्रतिबद्धता के अनुरूप एक “सतत विकास प्रकोष्ठ” का गठन किया है ?
    Ans. कोयला मंत्रालय
  4. दिल्ली सरकार ने कितने वर्ष तक यमुना नदी को पूरी तरह से साफ करने का संकल्प लिया है ?
    Ans. 2025
  5. किस राज्य ने स्कूल परिवर्तन कार्यक्रम के हिस्से के रूप में 130 पुनर्निर्मित स्कूलों का उद्धाटन किया है ?
    Ans. ओडिशा
  6. जारी रिपोर्ट के अनुसार 16 से 64 वर्ष के आयु वर्ग के धूम्रपान करने वालों की संख्या में भारत कौन से स्थान पर रहा है ?
    Ans. दुसरे
  7. किस IIT संस्थान ने तेलंगाना राज्य में ढोकरा कला रूप के लिए डिजाइन कार्यशाला आयोजित की है ?
    Ans. IIT हैदराबाद

৪. शीतकालीन ओलंपिक 2022 के लिए कश्मीर के किस अल्पाइन स्कीइर ने क्यालिफाई कर लिया है ?
Ans. आरिफ खान

  1. किसने महिलाओं के लिए ‘जॉब मेला’ का आयोजन किया ?
    Ans. हैदराबाद सिटी पुलिस
  2. घरेलू कचरे से होने वाले प्रदूषण से निपटने के लिए 2021 का किड्सराइट्स इंटरनेशनल चिल्ड्रन पीस प्राइज़ किसने जीता है ?
    Ans. विहान और नव

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 8906

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?


Related Posts :

Leave a Comment

error: Content is protected !!