Daily Current Affairs (21 ~ October ~ 2021)

Kindly Share Dear Aspirants :

Welcome to the October 2021 Daily Current Affairs MCQ One Liner Section of PuzzlesHuB. Current Affairs Quiz will Boost Your GA Section. Daily One Liner Current Affairs About national and international news are provided here. Read these one-liners for quick revision for those who are preparing for IBPS/SBI/Po/Clerk and other competitive exams.

Daily CA One Liners, 21 October 2021 :

  1. Which international airport of the country will be inaugurated by the Prime Minister at Kushinagar in Uttar Pradesh on October 20?
    ️Ans. 29th
  2. Which Indian project has won the Eco Oscar Award?
    ️Ans. Takachar Innovation
  3. NASA has launched the first spacecraft “Lucy” to study Trojan asteroids of which planet?
    ️Ans. Jupiter
  4. According to Shri Bhupendra Singh, so far more than how many crore unorganized workers have been registered on the e-shram portal?
    ️Ans. 4 crore
  5. Which state’s Kinnaur district has become the first district in the country to do 100% vaccination?
    ️Ans. Himachal Pradesh
  6. Which state has announced financial assistance of Rs 5,000 to tribal people for pilgrimage to Ayodhya?
    ️Ans. gujarat government
  7. Which medal has been won by the team of 5th Battalion Gorkha Rifles representing the Indian Army in the Cambrian Patrol Exercise?
    ️Ans. gold medal
  8. During his visit to which country, the External Affairs Minister of India, Dr. S. Jaishankar has placed flowers on the graves of Indian soldiers?
    ️Ans. Israel
  9. Recently who has become the first Vidarbha and 22nd woman Grandmaster (wGM) of India?
    ️Ans. Divya Deshmukh
  10. Who unveiled the Bhoodan Grove plaque in the Jerusalem Forest of Israel?
    ️Ans. S Jaishankar

?1. प्रधानमंत्री ने 20 अक्टूबर को उत्तर प्रदेश के कुशीनगर में देश के कौनसे अंतरराष्ट्रीय हवाई अड्डे का उद्धाटन करेंगे ?
Ans. 29वें

?2. किस भारतीय परियोजना ने ईको ऑस्कर अवार्ड जीता है ?
Ans. ताकाचर इनोवेशन

?3. नासा ने किस ग्रह के ट्रोजन क्षुद्रग्रहों का अध्ययन करने के लिए पहला अंतरिक्ष यान “लूसी” लांच किया है ?
Ans. बृहस्पति

?4. श्री भूपेंद्र सिंह के अनुसार, अब तक ई-श्रम पोर्टल पर कितने करोड़ से अधिक असंगठित श्रमिकों को पंजीकृत किया गया है ?
Ans. 4 करोड़

?5. किस राज्य का किन्नौर जिला 100% टीकाकरण करने वाला देश का पहला जिला बना गया है ?
Ans. हिमाचल प्रदेश

?6. किस राज्य ने अयोध्या की तीर्थयात्रा के लिए जनजातीय लोगों को 5,000 रुपये की वित्तीय सहायता देने की घोषणा की है ?
Ans. गुजरात सरकार

?7. भारतीय सेना का प्रतिनिधित्व करने वाली 5वीं बटालियन गोरखा राइफल्स की टीम ने कैम्ब्रियन पेट्रोल एक्सरसाइज में कौनसा मेडल जीता है?
Ans. गोल्ड मेडल

?8. भारत के विदेश मंत्री डॉ. एस जयशंकर ने किस देश की यात्रा के दौरान भारतीय सैनिकों की कब्र पर पुष्प चक्र अपिंत किये है ?
Ans. इजराइल

?9. हाल ही में विदर्भ की पहली और भारत की 22वी महिला ग्रैंडमास्टर (wGM) कौन बनी है ?
Ans. दिव्या देशमुख

?10. इजराइल के यरुशलम वन में भूदान ग्रोव पट्टिका का अनावरण किसने किया ?
Ans. एस जयशंकर

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 6864

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?


Related Posts :

Leave a Comment

error: Content is protected !!