Daily Current Affairs (19 ~ October ~ 2021)

Kindly Share Dear Aspirants :

Welcome to the October 2021 Daily Current Affairs MCQ One Liner Section of PuzzlesHuB. Current Affairs Quiz will Boost Your GA Section. Daily One Liner Current Affairs About national and international news are provided here. Read these one-liners for quick revision for those who are preparing for IBPS/SBI/Po/Clerk and other competitive exams.

Daily CA One Liners, 19 October 2021 :

Question 1. Recently who has been honored with Aryabhata Award 2021?
️Answer – Satheesh Reddy

Question 2. At what age has Martin J Sherwin, a well-known scholar who researched nuclear weapons, passed away?
️Answer – 84 years

Question 3. Prime Minister Narendra Modi visited India, which country’s Prime Minister Mette Fredrickson held bilateral talks?
️North – Denmark

Question 4. In which state Purushottam Rupala has launched the nationwide river animal husbandry program?
️North – Uttar Pradesh

Question 5. With which country India has decided to work together for research in traditional medicine systems?
️Answer – Croatia

Question 6. David Card, Joshua d’Angrist and Guddo W Imbens will be awarded the Nobel Prize 2021 for which field?
️Answer – Economics

Question 7. Who has started the Indian Space Association?
️Answer – Narendra Modi

Question 8. Which state government has developed the country’s first smartphone based “e-voting” app?
️Answer – Government of Telangana

Question 9. Aditi Maheshwari, a resident of which state of India, has become the British High Commissioner to India for a day?
️North – Rajasthan

Question 10. In how many meters rapid fire pistol mixed team event of Junior World Championship, Rhythm Sangwan and Vijayveer Sidh have won the gold medal?
️North – 25 meters

रश्न 1. हाल ही में आर्यभट्ट पुरस्कार 2021 से किसे सम्मानित किया गया है ?
उत्तर – सतीश रेड्डी

प्रश्न 2. परमाणु हथियारों पर शोध करने वाले जाने-माने विद्वान मार्टिन जे शेरविन का कितने वर्ष की उम्र में निधन हो गया है ?
उत्तर – 84 वर्ष

प्रश्न 3. प्रधानमंत्री नरेंद्र मोदी ने भारत आई किस देश की प्रधानमंत्री मेटे फ्रेडरिकसन के बीच द्विपक्षीय वार्ता हुई है ?
उत्तर – डेनमार्क

प्रश्न 4. किस राज्य में पुरुषोत्तम रूपाला ने राष्ट्रव्यापी नदी पशुपालन कार्यक्रम का शुभारंभ किया है ?
उत्तर – उत्तर प्रदेश

प्रश्न 5. भारत ने किस देश के साथ पारंपरिक चिकित्सा प्रणालियों में अनुसंधान के लिए मिलकर कार्य करने का फैसला किया है ?
उत्तर – क्रोएशिया

प्रश्न 6. डेविड कार्ड, जोशुआ डी एंग्रिस्ट और गुड़डो डब्ल्यू इम्बेन्स को किस क्षेत्र के नोबेल पुरस्कार 2021 से सम्मानित किया जाएगा ?
उत्तर – अर्थशास्त्र

प्रश्न 7. किसने भारतीय अंतरिक्ष संघ की शुरुआत की है ?
उत्तर – नरेंद्र मोदी

प्रश्न 8. किस राज्य सरकार ने देश का पहला स्मार्टफोन आधारित “ई-वोटिंग” एप्प विकसित किया है ?
उत्तर – तेलंगाना सरकार

प्रश्न 9. भारत के किस राज्य की निवासी अदिति माहेश्वरी एक दिन के लिए भारत की ब्रिटिश उच्चायुक्त बनी है ?
उत्तर – राजस्थान

प्रश्न 10. जूनियर विश्व चैम्पियनशिप के कितने मीटर रैपिड फायर पिस्टल मिश्रित टीम स्पर्धा में रिदम सांगवान एवं विजयवीर सिद्ध ने गोल्ड मैडल जीता है ?
उत्तर – 25 मीटर

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 8477

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?


Related Posts :

Leave a Comment

error: Content is protected !!