Daily Current Affairs (18 ~ Sep ~ 2021)

Kindly Share Dear Aspirants :

Welcome to the September 2021 Daily Current Affairs MCQ One Liner Section of PuzzlesHuB. Current Affairs Quiz will Boost Your GA Section. Daily One Liner Current Affairs About national and international news are provided here. Read these one-liners for quick revision for those who are preparing for IBPS/SBI/Po/Clerk and other competitive exams.

Daily CA One Liners, 18 September 2021 :

Q.1. Name the co-founder of Zomato who has resigned from his post.
Ans. Gaurav Gupta

Q.2. What percentage of FDI has been approved by the Central Government under the automatic route in the telecom sector?
Ans 100 Percent

Q.3. Which day is celebrated all over the world on 16th September?
Ans. International Day for the Protection of the Ozone Layer.

Q.4. How many states of the country have been allowed by the central government to borrow an additional fund of Rs 15,721 crore from the market?
Ans. 11 States

Q.5. For which team in the IPL, Sri Lankan fast bowler Lasith Malinga has announced his retirement from all forms of cricket?
Ans. Mumbai Indians

Q.6. Under which ministry the National Mineral Development Limited has won the “Rajbhasha Kirti Puraskar”?
Ans. Ministry of Steel

Q.7. In which state the team of Geological Survey of India has discovered a new species of hyborodont shark?
Ans. Rajasthan

Q.8. Which state government has launched “Bajra Mission” with the aim of making the state the millet center of India?
Ans. Government of Chhattisgarh

Q.9. Which IIT institute has launched “Project Udaan” in India?
Ans. IIT Bombay

Q.10. Which High Court has set aside the notification of 2018 fixing the speed limit of 120 kmph?
Ans. Madras High Court

्रश्न 1. जोमैटो के सह-संस्थापक का नाम बताइए जिन्होंने अपने पद़ से इस्तीफा दे दिया है ?
उत्तर – गौरव गुप्ता

प्रश्न 2. केंद्र सरकार ने टेलीकॉम सेक्टर में ऑटोमैटिक रूट से कितने प्रतिशत एफडीआई को मंजूरी दे दी है ?
उत्तर – 100 प्रतिशत

प्रश्न 3. 16 सितम्बर को विश्वभर में कौन-सा दिवस मनाया जाता है ?
उत्तर – अंतर्राष्ट्रीय ओजोन परत संरक्षण दिवस

प्रश्न 4. केंद्र सरकार ने देश के कितने राज्यों को बाजार से 15,721 करोड़ रुपये का अतिरिक्त फंड उधार लेने की अनुमति दी है ?
उत्तर – 11 राज्य

प्रश्न 5. आईपीएल में किस टीम के लिए खेलने वाले श्रीलंका के तेज गेंदबाज लसिथ मलिंगा ने क्रिकेट के सभी फॉर्मेंट से संन्यास लेने की घोषणा की है ?
उत्तर – मुंबई इंडियन्स

प्रश्न 6. किस मंत्रालय के अंर्तगत आने वाले राष्ट्रीय खनिज विकास लिमिटेड “राजभाषा कीर्ति पुरस्कार” जीता है ?
उत्तर – इस्पात मंत्रालय

प्रश्न 7. भारतीय भूवैज्ञानिक सर्वेक्षण की टीम ने किस राज्य में हाइबोरडॉन्ट शार्क की नई प्रजातियों की खोज की है ?
उत्तर – राजस्थान

प्रश्न 8. किस राज्य सरकार ने राज्य को भारत का बाजरा केंद्र बनाने के उद्देश्य से “बाजरा मिशन” लांच किया है ?
उत्तर – छत्तीसगढ़ सरकार

प्रश्न 9. भारत में किस आईआईटी संस्थान ने “प्रोजेक्ट उड़ान” लॉन्च किया है ?
उत्तर – आईआईटी बॉम्बे

प्रश्न 10. किस हाईकोर्ट ने 120 किमी प्रति घंटे की गति सीमा तय करने की 2018 की अधिसूचना को रद्द कर दिया है ?
उत्तर – मद्रास हाईकोर्ट

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 8120

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Leave a Comment

error: Content is protected !!