Daily Current Affairs (18 ~ October ~ 2021)

Kindly Share Dear Aspirants :

Welcome to the October 2021 Daily Current Affairs MCQ One Liner Section of PuzzlesHuB. Current Affairs Quiz will Boost Your GA Section. Daily One Liner Current Affairs About national and international news are provided here. Read these one-liners for quick revision for those who are preparing for IBPS/SBI/Po/Clerk and other competitive exams.

Daily CA One Liners, 18 October 2021 :

  1. How many women are included in the Forbes India Rich List 2021 released?
    Answer:- 6, Savitri Jindal, Vinod Rai Gupta, Leena Tiwari, Divya Gokulnath, Kiran Mazumdar-Shaw, Mallika Srinivasan.
  2. Who has been appointed as the British High Commissioner to India for a day?
    Answer:- Aditi Maheshwari (Rajasthan)
  3. According to the Guinness Book of World Records, who has become the oldest living man in the world?
    Answer:- 112 year old Fuente Garcia (Spain)
  4. India’s 29th Unicorn Startup has become?
    Answer:- Lysius
  5. Who has been awarded the Chemistry Nobel Prize for 2021?
    Answer:- Benjamin List (Germany), David WC Macmillan (Scotland)
  6. Who has jointly won the Nobel Prize 2021 in the field of Medicine?
    Answer: David Julius and Ardem Pataputian
  7. How much has RBI increased the limit for transfer through Immediate Payment Service (IMPS) from Rs 2 lakh?
    Answer:- Rs 5 lakh
  8. Who are the 6 new people included in the released Forbes India Rich List 2021?
    Answer:- Inder Jaisinghani, Arvind Lal, Ashok
    Boob, Deepak Mehta, Yogesh Kothari, Bajrang Lal Tapadia
  9. Which actor has been appointed by crypto exchange company CoinDCX as its new brand ambassador?
    Answer:- Amitabh Bachchan
  10. According to the released Forbes India Rich List 2021, who is the first among the richest Indians?
    Ans. Mukesh Ambani

्रश्न 1. जारी हुई फोर्ब्स इंडिया रिच लिस्ट 2021 में कितनी महिलाएं शामिल है ?
उत्तर – 6 , सावित्री जिंदल, विनोद राय गुप्ता, लीना तिवारी, दिव्या गोकुलनाथ, किरण मजूमदार-शॉ, मल्लिका श्रीनिवासन।

  1. एक दिन के लिए भारत की ब्रिटिश उच्चायुक्त किसे नियुक्त किया गया है ?
    उत्तर – अदिति माहेश्वरी (राजस्थान)
  2. गिनीज़ बुक ऑफ वर्ल्ड रिकोर्ड्स के अनुसार, दुनिया के सबसे उम्रदराज़ जीवित पुरुष बने है ?
    उत्तर – 112 वर्षीय फुएंते गार्सिया (स्पेन)
  3. भारत का 29वां यूनिकॉर्न स्टार्टअप बना है ?
    उत्तर – लीशियस
  4. 2021 का रसायन नोबिल पुरस्कार किसे प्रदान किया गया है ?
    उत्तर – बेंजामिन लिस्ट (जर्मनी), डेविड डब्ल्यूसी मैकमिलन (स्कॉटलैंड)
  5. मेडिसिन के क्षेत्र में नोबेल पुरस्कार 2021 संयुक्त रूप से किसने जीता है ?
    उत्तर – डेविड जूलियस और आर्डेम पैटापुटियान
  6. आरबीआई ने इमिडीएट पेमेंट सर्विस (आईएमपीएस) से होने वाले ट्रांसफर की सीमा को 2 लाख रुपए से बढ़ाकर कितना किया है ?
    उत्तर – 5 लाख रुपए
  7. जारी फोर्ब्स इंडिया रिच लिस्ट 2021 में शामिल 6 नए लोग कौन है ?
    उत्तर – इंदर जयसिंघानी, अरविंद लाल, अशोक
    बूब, दीपक मेहता, योगेश कोठारी, बजरंग लाल तापड़िया
  8. क्रिप्टो एक्सचेंज कंपनी CoinDCX ने किस अभिनेता को अपना नया ब्रांड एम्बेस्डर नियुक्त किया है ?
    उत्तर – अमिताभ बच्चन

Prashn 10. जारी फ़ोर्ब्स इंडिया रिच लिस्ट 2021 के अनुसार, सबसे अमीर भारतियों में प्रथम स्थान पर कौन हैं ?
उत्तर – मुकेश अंबानी

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 8994

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?


Related Posts :

Leave a Comment

error: Content is protected !!