Daily Current Affairs (18 ~ January ~ 2022)

Kindly Share Dear Aspirants :

Welcome to the January 2022 Daily Current Affairs MCQ One Liner Section of PuzzlesHuB. Current Affairs Quiz will Boost Your GA Section. Daily One Liner Current Affairs About national and international news are provided here. Read these one-liners for quick revision for those who are preparing for IBPS/SBI/Po/Clerk and other competitive exams.

Daily CA One Liners, 18 January 2022 :

Question 1. Recently at which place a volcano has erupted in the Pacific Ocean, due to which the risk of tsunami has increased in the coastal countries of the Pacific Ocean.
Answer: Near Tonga

Question 2. Who has become the new President of Nicaragua recently?
Answer: Narlan Balgimbev

Question 3. Indian Railways has changed the name of Train Guard to what.
Answer: Train Manager

Question 4. At least how many airbags have been made mandatory for 8 seater vehicle by Road Transport Minister Nitin Gadkari.
Answer: 6 air bang

Question 5. Which will become India’s first sanitary napkin free village recently?
Answer: Kumbalangi Village (Kerala)

Question 6. Which Indian airport has recently ranked 8th in the global list for on-time performance (on-time performance).
Answer: Chennai Airport

Question 7. Recently which state will host the World Deaf T20 Cricket Championship 2023 for the first time?
Answer: Kerala

Question 8. Recently in which month National Innovation Week is organized in India.
Answer: In January

Question 9. According to the India State of Forest Report 2021, by how much area there has been an increase in the forest and tree cover of India as compared to the estimate of 2019.
Answer: 2261 square kilometer

Question 10. Red sanders, which was in news recently, is a species of
Answer: Tree Kagi (red sandalwood)

? परश्न 1. हाल ही में किस स्थान पर प्रशान्त महासागर में ज्वालामुखी फटा है, जिससे प्रशान्त महासागर के तटीय देशों में सुनामी का खतरा बढ़ गया है।
उत्तरः टोंगा के पास

? परश्न 2. हाल ही में निकारागुआ के नए राष्ट्रपति कौन बने है।
उत्तरः नर्लान बलगिंबेव

? परश्न 3. भारतीय रेलवे ने ट्रेन गार्ड का नाम बदलकर क्या रख दिया है।

? परश्न 4. सड़क परिवहन मंत्री नितिन गडकरी ने 8 सीटर व्हीकल के लिए कम से कम कितने एयरबैग अऩिवार्य कर दिये है।
उत्तरः 6 एयर बैंग

? परश्न 5. हाल ही में भारत का पहला सैनेटरी नैपकिन फ्री गांव कौन सा बनेगा।
उत्तरः कुंबलांगी गांव (केरल)

? परश्न 6. हाल ही में कौन सा भारतीय हवाई अड्डा ऑन-टाइम प्रदर्शन (समय पर प्रदर्शन) के लिए वैश्विक सूची में 8 वें स्थान पर है।
उत्तरः चेन्नई हवाई अड्डा

? परश्न 7. हाल ही में कौन सा राज्य पहली बार विश्व बधिर टी20 क्रिकेट चैम्पियनशिप 2023 की मेजबानी करेगा।
उत्तरः केरल

? परश्न 8. हाल ही में भारत में किस महीने में राष्ट्रीय नवाचार सप्ताह आयोजित किया जाता है।
उत्तरः जनवरी में

? परश्न 9. इंडिया स्टेट ऑफ फॉरेस्ट रिपोर्ट 2021 के अनुसार 2019 के आकलन की तुलना में भारत के वन और वृक्ष के आवरण में कितने क्षेत्रफल में वृद्धि हुई है।
उत्तरः 2261 वर्ग किलोमीटर

? परश्न 10. हाल ही में खबरों में रहा रेड सैंडर्स किसकी प्रजाति है।
उत्तरः वृक्ष कगी (लाल चंदन)‌‌

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 8989

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Leave a Comment

error: Content is protected !!