Daily Current Affairs (16 ~ May ~ 2021)

Kindly Share Dear Aspirants :

Welcome to the May 2021 Daily Current Affairs MCQ One Liner Section of PuzzlesHuB. Current Affairs Quiz will Boost Your GA Section. Daily One Liner Current Affairs About national and international news are provided here. Read these one-liners for quick revision for those who are preparing for IBPS/SBI/Po/Clerk and other competitive exams.

Daily CA One Liners, 16 May 2021 :

  1. Which city has been declared as the most well-equipped city in India?
    Ans. Pune
  2. Which person of Indian origin was awarded the “World Food Award 2021”?
    Ans. Shakuntala Hark Singh
  3. (CBIC) has launched which scheme for employees affected by coviD-19?
    Ans. ‘Assurance’
  4. Which bank has introduced ‘Video KYC’ facility to open an account?
    Ans. South Indian Bank
  5. HDFC Bank has estimated India’s GDP growth to be what percentage in 2021-22?
    Ans. 10%
  6. What percentage of India’s GDP growth is estimated to be 2021-22 by “Care Ratings”?
    Ans. 9.2%
  7. IRDAI has imposed a fine of Rs 230 lakh on which insurance company for violating third party motor insurance rules?
    Ans. SBI General Insurance
  8. Epidemiologists and public health experts have passed away. What is their name?
    Ans. Go to samarjeet
  9. DCGI has approved the trial of which corona vaccine for children aged 2 to 18 for the second and third stages?
    Ans. Coveshield
  10. Who has been named captain for Sri Lanka’s one-day cricket team?
    Ans. Kusal Perera
  1. किस शहर को भारत का सबसे अधिक स्वास्थ्य सुविधाओं से सुसज्जित शहर घोषित किया गया है ?
    Ans. पुणे
  2. भारतीय मूल के किस व्यक्ति को “विश्व खाद्य पुरस्कार 2021” प्रदान किया गया ?
    Ans. शकुंतला हरकसिंह
  3. (CBIC) के द्वारा coviD-19 से प्रभावित कर्मचारियों के लिए कौन सी योजना लॉन्च किया गया है ?
    Ans. ‘आश्वासन’
  4. किस बैंक ने खाता खोलने के लिए ‘वीडियो केवाईसी’ सुविधा शुरू किया है ?
    Ans. साउथ इंडियन बैंक
  5. HDFC बैंक ने 2021-22 में भारत का जीडीपी वृधि कितने प्रतिशत रहने का अनुमान लगाया है ?
    Ans. 10%
  6. “केयर रेटिंग्स” के द्वारा 2021 -22 में भारत का जीडीपी वृद्धि कितने प्रतिशत रहने का अनुमान है ?
    Ans. 9.2%
  7. IRDAI ने किस बीमा कंपनी पर थर्ड पार्टी मोटर बीमा नियमों का उल्लंघन करने के आरोप में 230 लाख का जुर्माना लगाया है ?
    Ans. SBI General Insurance
  8. महामारीविद कहे जाने वाले और सार्वजनिक स्वास्थ्य विशेषज्ञ का निधन हो गया उनका नाम क्या है ?
    Ans. समरजीत जाना
  9. डीसीजीआई ने 2 से 18 वर्ष के बच्चों के लिए किस कोरोना वैक्सीन के ट्रायल को दूसरे और तीसरे चरण के लिए मंजूरी दी है ?
    Ans. कोवीशील्ड
  10. श्रीलंका का एक-दिवसीय क्रिकेट टीम के लिए किसे कप्तान नामित किया गया है ?
    Ans. कुसल परेरा

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 8390

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?


Related Posts :

Leave a Comment

error: Content is protected !!