Daily Current Affairs (15 ~ May ~ 2021)

Kindly Share Dear Aspirants :

Welcome to the May 2021 Daily Current Affairs MCQ One Liner Section of PuzzlesHuB. Current Affairs Quiz will Boost Your GA Section. Daily One Liner Current Affairs About national and international news are provided here. Read these one-liners for quick revision for those who are preparing for IBPS/SBI/Po/Clerk and other competitive exams.

Daily CA One Liners, 15 May 2021 :

  1. Which Manchester City have won the English Premier League title?
    Ans. third time
  2. The Union Cabinet has approved the “National Advanced Chemical Battery Storage Program” under which production related scheme?
    Ans. incentive plan
  3. Which state has approved the transfer of land of ITBP to develop air passenger ropeway system?
    Ans. Government of Uttarakhand
  4. Jose J Hardcore has been appointed as the new executive director of which bank?
    Ans. Reserve Bank of India
  5. Which Arctic Science Ministry has recently participated in India?
    Ans. The third
  6. Which state of India has become the first state in the country to use digital flood reporting system?
    Ans. Assam
  7. ICICI Prudential Mutual Fund has acquired which position in India’s mutual fund industry?
    Ans. 2nd place
  8. Which company has tied up with Bharat Immunological and Biological Limited to produce the corona vaccine?
    Ans. Bharat Biotech
  9. Which Indian-origin expert has won the World Food Prize 2021?
    Ans. Shakuntala Thilted
  10. Who became the world’s first unmanned vessel to cross the Atlantic?
    Ans. Mayflower 400
  1. मैनचेस्टर सिटी ने इंग्लिश प्रीमियर लीग का खिताब जीतकर कौनसी अपने नाम किया है ?
    Ans. तीसरी बार
  2. केंद्रीय मंत्रिमंडल ने उत्पादन से जुड़ी किस योजना के तहत “राष्ट्रीय उन्नत रसायन बैट्री भंडारण कार्यक्रम” को मंजूरी दे दी है ?
    Ans. प्रोत्साहन योजना
  3. हवाई यात्री रोपवे प्रणाली विकसित करने के लिए आईटीबीपी की भूमि किस राज्य को हस्तांतरित करने को मंजूरी दी है ?
    Ans. उत्तराखंड सरकार
  4. जोस जे कट्टर को किस बैंक के नए कार्यकारी निदेशक के रूप में नियुक्त किया गया है ?
    Ans. भारतीय रिजर्व बैंक
  5. भारत ने हाल ही में कौन से आर्कटिक साइंस मिनिस्ट्रियल में भाग लिया है ?
    Ans. तीसरे
  6. भारत का कौनसा राज्य डिजिटल बाढ़ रिपोर्टिंग प्रणाली का इस्तेमाल करने वाला देश का पहला राज्य बन गया है ?
    Ans. असम
  7. ICICI प्रूडेंशियल म्यूचुअल फंड ने भारत की म्यूचुअल फंड इंडस्ट्री में कौनसा स्थान हासिल किया है ?
    Ans. दूसरा स्थान
  8. भारत इम्यूनोजिकल एंड बायोलॉजिकल लिमिटेड ने कोरोना वैक्सीन तैयार करने के लिए किस कंपनी के साथ करार किया है ?
    Ans. भारत बायोटेक
  9. भारतीय मूल के किस विशेषज्ञ ने विश्व खाद्य पुरस्कार 2021 जीता है ?
    Ans. शकुंतला थिल्सटेड
  10. अटलांटिक को पार करने वाला दुनियां का पहला मानव रहित पोत कौन बना है ?
    Ans. Mayflower 400

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 8055

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Leave a Comment

error: Content is protected !!