Daily Current Affairs (14 ~ Nov ~ 2021)

Kindly Share Dear Aspirants :

Welcome to the October 2021 Daily Current Affairs MCQ One Liner Section of PuzzlesHuB. Current Affairs Quiz will Boost Your GA Section. Daily One Liner Current Affairs About national and international news are provided here. Read these one-liners for quick revision for those who are preparing for IBPS/SBI/Po/Clerk and other competitive exams.

Daily CA One Liners, 14 November 2021 :

?1. The US space agency NASA has extended the mission of sending astronauts to the Moon till which year?
Ans. 2025

?2. Which state assembly will host the 82nd Conference of Presiding Officers?
Ans. Himachal Pradesh

?3. What is the rank of India in the Global Drug Policy Index released by the Harm Reduction Consortium?
Ans. 18th place

?4. Who “HARBINGER 2021 – Innovation for
Getting ready to organize the first global hackathon named “Transformation”?
Ans. reserve Bank of India

?5. Who has started Shri Ramayana Yatra Special Train to promote religious tourism of the Central Government?
Ana. Indian Railway Catering and Tourism Corporation

?6. Which state government has launched “Anti-Open Burning Campaign” to prevent incidents of open burning and air pollution?
Ans. Delhi Government

?7. Which day is celebrated all over India on 12th November?
Ans. national bird day

?8. Who has been appointed as the Director General of the Central Industrial Security Force (CISF)?
Ans. shilvardhan singh

?9. Which country has joined the 101st member country in the International Solar Alliance led by India?
Ans. America

?10. Which day is celebrated all over the world on 12th November?
Ans. world pneumonia day

?1. अमेरिकी अंतरिक्ष एजेंसी नासा ने चंद्रमा पर अंतरिक्ष यात्रियों को भेजने के अभियान को आगे बढ़ा कर किस वर्ष तक कर दिया है ?
Ans. 2025

?2. किस राज्य की विधानसभा पीठासीन अधिकारियों के 82वें सम्मेलन की मेजबानी करेगी ?
Ans. हिमाचल प्रदेश

?3. हार्म रिडक्शन कंसोटियम द्वारा जारी Global Drug Policy Index में भारत कौन से स्थान पर रहा है ?
Ans. 18वें स्थान

?4. कौन “HARBINGER 2021 – Innovation for
Transformation” नाम का पहला वैश्वचिक हैकथॉन आयोजित करने के लिए तैयार है ?
Ans. भारतीय रिजर्व बैंक

?5. केंद्र सरकार की धार्मिक पर्यटन को बढ़ावा देने के लिए किसने श्री रामायण यात्रा स्पेशल ट्रेन शुरू की है ?
Ana. इंडियन रेलवे कैटरिंग एंड टूरिज्म कॉरपोरेशन

?6. किस राज्य सरकार ने खुले में जलाने और वायु प्रदूषण की घटनाओं को रोकने के लिए “Anti-Open Burning Campaign” शुरू किया है ?
Ans. दिल्ली सरकार

?7. 12 नवम्बर को पूरे भारत में कौनसा दिवस मनाया जाता है ?
Ans. राष्ट्रीय पक्षी दिवस

?8. केंद्रीय औद्योगिक सुरक्षा बल (CISF) के महानिदेशक के रूप में किसे नियुक्त किया है ?
Ans. शीलवर्धन सिंह

?9. भारत के नेतृत्व वाले अंतरराष्ट्रीय सौर गठबंधन में कौनसा देश 101वाँ सदस्य देश शामिल हुआ है ?
Ans. अमेरिका

?10. 12 नवम्बर को पूरे विश्वभर में कौन सा दिवस मनाया जाता है ?
Ans. विश्व निमोनिया दिवस

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 7895

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?


Related Posts :

Leave a Comment

error: Content is protected !!