Daily Current Affairs (14 ~ May ~ 2021)

Kindly Share Dear Aspirants :

Welcome to the May 2021 Daily Current Affairs MCQ One Liner Section of PuzzlesHuB. Current Affairs Quiz will Boost Your GA Section. Daily One Liner Current Affairs About national and international news are provided here. Read these one-liners for quick revision for those who are preparing for IBPS/SBI/Po/Clerk and other competitive exams.

Daily CA One Liners, 14 May 2021 :

  1. In what name is the chatboat floated by the joint effort of HDFC Bank and Common Service Center (csc)?
    Ans. EVA
  2. Which Indian-origin immunologist has been selected for the ‘National Academy of Sciences’?
    Ans. Shankar Ghosh
  3. According to the census of which country has the population of the country increased by 72 million to 1.41 billion in the last decade?
    Ans. China
  4. Whose sticker made in “Astro Liz Lab” capsule will be sent to the moon?
    Ans. Astronaut elizabeth norman
  5. Which Indian cricketer has become the first female player to get Corona vaccinated?
    Ans. Memorize
  6. Which day is celebrated all over the world on 12 May?
    Ans. International Nurses Day
  7. Which union territory has become Puducherry to achieve the goal of “Har Ghar Jal”?
    Ans. The fourth
  8. How many metric tons of liquid medical oxygen supply is made in a day?
    Ans. 831 MT
  9. NITI Aayog and which company has released a report called “Connected Commerce”?
    Ans. Mastercard
  10. Which country has approved the Pfizer-BioNotech’s Corona vaccine for 12 to 15-year-olds?
    Ans. America
  1. HDFC Bank और कॉमन सर्विस सेंटर (csc) के संयुक्त प्रयास से किस नाम से चैटबोट लॉल्य किया गया है ?
    Ans. EVA
  2. किस भारतीय मूल के इम्यूनोलॉजिस्ट को ‘राष्ट्रीय विज्ञान अकादमी’ के लिए चुना गया है ?
    Ans. शंकर घोष
  3. किस देश के जनगणना के अनुसार पिछले एक दशक में देश की आबादी 72 मिलियन बढ़कर 1.41 बिलियन हो गई है ?
    Ans. चीन
  4. किस का बनाया गया स्टिकर “एस्ट्रो लिज लैब” कैप्सूल में रखकर चांद पर भेजा जायेगा ?
    Ans. एस्ट्रोनॉट एलिजाबेथ नॉर्मन
  5. कौनसी भारतीय क्रिकेटर कोरोना वैक्सीन लगवाने वाली पहली महिला खिलाड़ी बन गयी है ?
    Ans. स्मृति मंधाना
  6. 12 मई को विश्वभर में कौन सा दिवस मनाया जाता है ?
    Ans. अंतर्राष्ट्रीय नर्स दिवस
  7. “हर घर जल” के लक्ष्य को प्राप्त करने वाला पुडुचेरी कौनसा केंद्र शासित प्रदेश बन गया है ?
    Ans. चौथा
  8. एक दिन में कितने मीट्रिक टन तरल मेडिकल ऑक्सीजन की आपूर्ति करने का रिकॉर्ड बनाया है ?
    Ans. 831 मीट्रिक टन
  9. नीति आयोग और किस कंपनी ने “कनेक्टेड कॉमर्स” नाम से एक रिपोर्ट जारी की है ?
    Ans. मास्टरकार्ड
  10. किस देश के 12 से 15 साल के बच्चों के लिए फाइजर-बायोएनटेक की कोरोना वैक्सीन को मंजूरी दे दी है ?
    Ans. अमेरिका

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 9887

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Leave a Comment

error: Content is protected !!