Daily Current Affairs (13 ~ Nov ~ 2021)

Kindly Share Dear Aspirants :

Welcome to the October 2021 Daily Current Affairs MCQ One Liner Section of PuzzlesHuB. Current Affairs Quiz will Boost Your GA Section. Daily One Liner Current Affairs About national and international news are provided here. Read these one-liners for quick revision for those who are preparing for IBPS/SBI/Po/Clerk and other competitive exams.

Daily CA One Liners, 13 November 2021 :

?1. The Central Government has appointed Vice Admiral R Hari Kumar as the next Chief of Army Staff?
Ans. Navy

?2. In which time the Union Minister of the Government of India, Dr. Jitendra Singh has started the mentorship program for Young Innovators?
Ans. First

?3. Under which project the Indian Navy has got the fourth Scorpene submarine “Vela”?
Ans. Project 75

?4. Who has been appointed as the captain of the Indian cricket team for the T20 series starting from November 17?
Ans. Rohit Sharma

?5. Which day is celebrated all over India on 11th November?
Ans. national education day

?6. Manika Batra of India and which player has won the women’s doubles title in the world table tennis competitor Lasco 2021?
Ans. Archana Girish Kamath

?7. Which department has started the week-long “Tele-law on Wheels” campaign?
Ans. Justice Department

?8. Which country’s army chief Prabhu Ram Sharma has been conferred with the standard title of Honorary General of the Indian Army by President Ram Nath Kovind?
Ans. Nepal

?9. With which country India’s DRDO and DDR&RD have signed an agreement on “Technical Cooperation”?
Ans. Israel

?10. How many Padma Vibhushan awards were presented by President Ram Nath Kovind for the year 2021?
Ans. Seven

?1. केंद्र सरकार ने वाइस एडमिरल आर हरि कुमार को किस सेना का अगला प्रमुख नियुक्त किया है ?
Ans. नौसेना

?2. भारत सरकार के केंद्रीय मंत्री डॉ. जितेंद्र सिंह ने कौनसी बार यंग इनोवेटर्स के लिए मेंटरशिप प्रोग्राम की शुरुआत की है ?
Ans. पहली

?3. भारतीय नौसेना को किस प्रोजेक्ट के तहत चौथी स्कॉर्पीन पनडुब्बी “वेला” मिली है ?
Ans. प्रोजेक्ट 75

?4. 17 नवंबर से शुरू होने वाली टी-20 सीरीज के लिए किसे भारतीय क्रिकेट टीम का कप्तान नियुक्त किया है ?
Ans. रोहित शर्मा

?5. 11 नवम्बर को पूरे भारत में कौनसा दिवस मनाया जाता है ?
Ans. राष्ट्रीय शिक्षा दिवस

?6. विश्व टेबल टेनिस प्रतियोगी लास्को 2021 में भारत की मनिका बत्रा और किस खिलाड़ी ने महिला युगल का खिताब जीता है ?
Ans. अर्चना गिरीश कामथ

?7. किस विभाग के द्वारा सप्ताह भर चलने वाले “टेली-लॉ ऑन व्हील्स” अभियान की शुरुआत की है ?
Ans. न्याय विभाग

?8. राष्ट्रपति रामनाथ कोविंद ने किस देश की सेना प्रमुख प्रभु राम शर्मा को भारतीय सेना के ऑनरेरी जनरल की रैंक की मानक उपाधि दी है ?
Ans. नेपाल

?9. भारत के DRDO और DDR&RD ने किस देश के साथ “तकनीकी सहयोग” के समझौते पर हस्ताक्षर किये है ?
Ans. इजरायल

?10. राष्ट्रपति राम नाथ कोविंद ने वर्ष 2021 के लिए कितने पद्म विभूषण पुरस्कार प्रदान किए ?
Ans. सात

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 9895

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Leave a Comment

error: Content is protected !!