Daily Current Affairs (11 ~ Feb ~ 2021)

Kindly Share Dear Aspirants :


Welcome to the January 2021 Daily Current Affairs MCQ One Liner Section of PuzzlesHuB. Current Affairs Quiz will Boost Your GA Section. Daily One Liner Current Affairs About national and international news are provided here. Read these one-liners for quick revision for those who are preparing for IBPS/SBI/Po/Clerk and other competitive exams.

Daily CA One Liners, 11 February 2021 :

? India & Afghanistan Sign MoU To Build Shahtoot Dam In Kabul

✔️ The Shahtoot Dam Is To Be Constructed On The Kabul River Basin

✔️ Shahtoot Dam Will Provide Clean Drinking Water To 2M Citizens Of Kabul

? Afghanistan Received 500,000 Doses Of COVID-19 Vaccine From India

☹️ Bollywood Actor Rajiv Kapoor Passed Away Recently

✔️ Rajiv Made His Film Debut In 1983 With Ek Jaan Hain Hum

? Telangana Governor Dr T Soundararajan Launches Annam Canteen At Raj Bhavan

? Rajasthan Becomes 12th State To Undertake ‘ One Nation One Ration Card System ‘

? ICC Announced BYJU’S As Its Global Partner From 2021 To 2023

? Ramesh Powar Appointed Mumbai Coach For Vijay Hazare Trophy

? SMTR Becomes The 5th Tiger Reserve In Tamil Nadu (1,01657.13 Hectares)

✔️ SMTR : Srivilliputhur Megamalai Tiger Reserve

? England Topped In World Test C’Ship Rankings With 70.2 Points

⬇️ India Slips To 4th Position In World Test C’Ship Rankings

? Insead (France/Singapore) Tops In FT Global MBA Rankings 2021

? Indian School Of Business Ranks 23rd In FT Global MBA Rankings 2021

? IIM Bangalore Ranks 35th In FT Global MBA Rankings 2021

? IIM Calcutta Ranks 44th In FT Global MBA Rankings 2021

? IIM Ahmedabad Ranks 48th In FT Global MBA Rankings 2021

? IIM Indore Ranks 94th In FT Global MBA Rankings 2021

? Govt To Invest Rs 400Cr In Goa To Develop Fisheries Hub

? BCCI Gets Permission To Use Drones For Aerial Filming Of Matches

? Schools & Hostels Under Samagra Shiksha Scheme Will Now Be Renamed After Netaji Subhas Chandra Bose

? Senior Congress Leader Ghulam Nabi Azad Retires From Rajya Sabha

? US , UAE & China Are Scheduled To Enter Mars Orbit This Month

✔️ All 3 Missions Had Taken Flight Within Just 11 Days Of Each Other In 2020

✔️ UAE’s Mission ‘ Al Amal ‘ Will Be To Arrive In Mars’s Orbit On Feb 9

✔️ Al Amal Is The Arabic Word For ” Hope ” , The Orbiter Will Spend 687 Days

? New Zealand Announced The Suspension Of Ties With Myanmar

✔️ New Zealand Impose A Travel Ban On The Military Leaders Of Myanmar

? PM Modi Will Inaugurate The World Sustainable Development Summit 2021

✔️ Summit Will Be Held Virtually From 10th To 12th February , 2021

✔️ Theme : Redefining Our Common Future : Safe & Secure Environment For All

? Book Titled ” Platform Scale : For A Post-Pandemic World “
✍️ Authored By Sangeet Paul Choudary

? Book Titled ” By Many A Happy Accident : Recollections Of A Life “
✍️ Authored By : M Hamid Ansari

? UP Has Unveiled As System Of Issuing A Unique 16 Digit Unicode

✔️ To Mark All Kinds Of Landholdings In The State

?️ Russia To Launch 40 Satellites From 18 Countries In March 2021

✔️ The Satellites Will Be Launched Using The Soyuz-2 Carrier Rocket .

प्रश्न 1. अपने 100वें टेस्ट में दोहरा शतक लगाने वाले पहले बल्लेबाज कौन बने हैं ?
उत्तर – जो रूट

प्रश्न 2. ICC ने किसे अपना वैश्विक भागीदार घोषित किया है ?
उत्तर – BYJU’S

प्रश्न 3. किस राज्य ने SAANS अभियान शरू किया है ?
उत्तर – मध्य प्रदेश

प्रश्न 4. केन्द्रीय पर्यावरण मंत्रालय ने किस नदी पर लखवाड बिजली परियोजना के निर्माण को मंजूरी दी है ?
उत्तर – यमुना

प्रश्न 5. ब्रोडकास्टिंग कंटेंट कम्प्लेंट काउंसिल (BCCC) के नए अध्यक्ष किसे नियुक्त किया गया है ?
उत्तर – गीता मित्तल

प्रश्न 6. संयुक्त राष्ट्र जलवायु राजदूत के रूप में किसे फिर से नियुक्त किया गया है ?
उत्तर – माइकल ब्लूमबर्ग

प्रश्न 7. किस राज्य ने ‘लैंड होल्डिंग’ की पहचान के लिए यूनिकोड की घोषणा की है ?
उत्तर – उत्तर प्रदेश

प्रश्न 8. श्रीविल्लिपुथुर मेगामलाई किस राज्य का पांचवां टाइगर रिज़र्व बनने जा रहा है ?
उत्तर – तमिलनाडु

प्रश्न 9. 16वां संयुक्त सैन्य अभ्यास ‘युद्ध अभ्यास’ कहाँ आरम्भ हुआ है ?
उत्तर – बीकानेर

प्रश्न 10. दुनियां का सबसे बड़ा पवन ऊर्जा संयंत्र कहाँ स्थापित किया जाएगा ?
उत्तर – दक्षिण कोरिया

प्रश्न 11. कहाँ 13 और 14 फरवरी को मांडू महोत्सव आयोजित किया जाएगा ?
उत्तर – मध्य प्रदेश

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 9567

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?


Related Posts :

Leave a Comment

error: Content is protected !!