Daily Current Affairs (09 ~ July ~ 2021)

Kindly Share Dear Aspirants :

Welcome to the July 2021 Daily Current Affairs MCQ One Liner Section of PuzzlesHuB. Current Affairs Quiz will Boost Your GA Section. Daily One Liner Current Affairs About national and international news are provided here. Read these one-liners for quick revision for those who are preparing for IBPS/SBI/Po/Clerk and other competitive exams.

Daily CA One Liners, 09 July 2021 :

  1. “BRICS Culture Ministers’ Meeting 2021” was chaired by India on behalf of whom?
    Ans. Prahlad Singh Patel
  2. Who has become the woman cricketer to score the most runs in all three types of matches?
    Ans. Mithali Raj
  3. Union Minister Thaawarchand Gehlot has been appointed as the new governor of which state?
    Ans. Karnataka
  4. Which space agency has received the first sample of asteroid 162173 Ryugu?
    Ans. NASA
  5. Who has changed the G-Sec auction method, reviewing the market conditions and the government’s market borrowing program?
    Ans. Reserve Bank of India
  6. Which company’s founder Jeff Bezos has retired as the CEO of the company?
    Ans. amazon
  7. Who will be the captain of men’s hockey team and who will be the flag bearer of India in the opening ceremony of Tokyo Olympics 2021?
    Ans. Mary Kom
  8. In which state of India, the first case of disease named “Bone Death” has been reported?
    Ans. Maharashtra
  9. In which city the world’s third largest cricket stadium will be built?
    Ans. Jaipur
  10. Which day is celebrated all over the world on 7th July?
    Ans. world chocolate day
  1. “ब्रिक्स संस्कृति मंत्रियों की बैठक 2021” भारत की तरफ से अध्यक्षता किसके द्वारा की गई ?
    Ans. प्रहलाद सिंह पटेल
  2. तीनों प्रकार के मैच में सर्वाधिक रन बनाने वाली महिला क्रिकेटर कौन बन गई हैं ?
    Ans. मिताली राज
  3. केंद्रीय मंत्री थावरचंद गहलोत को किस राज्य का नया गवर्नर नियुक्त किया है ?
    Ans. कर्नाटक
  4. किस अन्तरिक्ष एजेंसी ने क्षुद्रग्रह 162173 रयुगु का पहला नमूना प्राप्त किया है ?
    Ans. नासा
  5. किसने बाजार की स्थितियों और सरकार के बाजार उधार कार्यक्रम की समीक्षा करते हुए G-Sec नीलामी पद्धति में बदलाव किया है ?
    Ans. भारतीय रिजर्व बैंक
  6. किस कंपनी के स्थापना करने वाले जेफ बेजोस कंपनी के सीईओ पद से रिटायर हो गया है ?
    Ans. अमेजन
  7. पुरुष हॉकी टीम के कप्तान और कौन टोक्यो ओलंपिक 2021 के उद्धाटन समारोह में भारत के ध्वजवाहक होंगे ?
    Ans. मैरी कॉम
  8. भारत के किस राज्य में “बोन डेथ” नाम की बीमारी का पहला मामला सामने आया है ?
    Ans. महाराष्ट्र
  9. किस शहर में विश्व का तीसरा सबसे बड़ा क्रिकेट स्टेडियम बनाया जाएगा ?
    Ans. जयपुर
  10. 7 जुलाई को विश्वभर में कौनसा दिवस मनाया जाता है ?
    Ans. विश्व चॉकलेट दिवस

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 8958

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?


Related Posts :

Leave a Comment

error: Content is protected !!