Daily Current Affairs (09 ~ February ~ 2022)

Kindly Share Dear Aspirants :

Welcome to the February 2022 Daily Current Affairs MCQ One Liner Section of PuzzlesHuB. Current Affairs Quiz will Boost Your GA Section. Daily One Liner Current Affairs About national and international news are provided here. Read these one-liners for quick revision for those who are preparing for IBPS/SBI/Po/Clerk and other competitive exams.

Daily CA One Liners, 09 February 2022 :

Question 01. Where will the 2028 Summer Olympic Games be held?
Answer: Los Angeles, United States

Q 02. When is the International Day of Zero Intolerance against Female Genital Mutilation observed?
Answer: 06 February 2022

Question 03. Lata Mangeshkar has passed away, when did she get the Bharat Ratna.
Answer: In 2001

Question 04. Lata Mangeshkar has passed away, when did she get the Dadasaheb Phalke Award.
Answer: 1989

Question 05. How many times has India become the world champion in the Under-19 Cricket World Cup so far?
Answer: Five times

Question 06. Which country was India’s top trading partner with a trade of $112.3 billion in the calendar year 2021?
Answer: United States

Question 07. Where has Prime Minister Narendra Modi inaugurated the 216 feet tall statue of the 11th century Bhakti saint Shri Ramanujacharya, the Statue of Equality.
Answer: Hyderabad

Question 08. Where has Sourav Ganguly laid the foundation stone of the world’s third largest cricket stadium?
Answer: Jaipur, Rajasthan

Question 09. Who has become the new director of NCERT?
Answer: Professor Dinesh Prasad

Question 10. Former MP C Jung Reddy has passed away, he belongs to which party?
Answer: From BJP

?परश्न 01. 2028 के ग्रीष्मकालीन ओलंपिक खेलों को कहां आयोजित किया जायेगा।
उत्तऱः लॉस एंजिल्स, संयुक्त राज्य

?परश्न 02. महिला जननांग विकृति के खिलाफ अंतर्राष्ट्रीय शून्य असहिष्णुता दिवस कब मनाया जाता है।
उत्तरः 06 फरवरी 2022

?परश्न 03. लता मंगेशकर का निधन हो गया है, उनको भारत रत्न कब मिला था।
उत्तऱः 2001 में

?परश्न 04. लता मंगेशकर का निधन हो गया है, उनको दादा साहब फाल्के पुरस्कार कब मिला था।
उत्तरः 1989 में

?परश्न 05. अंडर- 19 क्रिकेट विश्व कप में भारत अब तक कितनी बार विश्व विजेता बन चुका है।
उत्तरः पांच बार

?परश्न 06.कैलेंडर वर्ष 2021 में 112.3 बिलियन डॉलर के व्यापार के साथ कौन सा देश भारत का शीर्ष व्यापारिक भागीदारी था।
उत्तरः संयुक्त राज्य अमेरिका

?परश्न 07. प्रधानमंत्री नरेंद्र मोदी ने 11वीं सदी के भक्ति संत श्री रामानुजाचार्य की 216 फीट ऊंची मूर्ति स्टैच्यू ऑफ इक्वालिटी का उद्घाटन कहां किया है।
उत्तरः हैदराबाद

?परश्न 08. सौरभ गांगुली ने दुनिया के तीसरे सबसे बड़े क्रिकेट स्टेडियम की आधारशिला कहां रखी है।
उत्तऱः जयपुर, राजस्थान में

?परश्न 09. NCERT के नए निदेशक कौन बने हैं।
उत्तरः प्रोफेसर दिनेश प्रसाद

?परश्न 10. पूर्व सांसद सी जंग रेड्डी का निधन हो गया है, वे किस पार्टी से संबंधित है।
उत्तऱः भाजपा से‌‌

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 9677

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?


Related Posts :

Leave a Comment

error: Content is protected !!